Havaalanında yolculara keyfi uygulama

Türkiye’ye giriş yapan Avrupa vatandaşı Türkiyelilerin telefonlarına el konup, şifreleri isteniyor.

Türkiye’de sınır kapılarından girişte Türkiye kökenli Avrupa vatandaşlarına dönük keyfi uygulamalar artarak sürüyor. Türkiye’ye girişte pasaport kontrolünün akabinde özel odalara alınan Avrupa vatandaşı Türkiyelilerin telefonlarına el konulduğu, şifrelerinin istendiği, sosyal medya hesaplarının incelendiği, tepki gösterenlerin ise Türkiye’ye alınmayıp sınırdışı edilmekle tehdit edildiği, belirtiliyor.

Artıgerçek’in haberine göre, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı’nda sıkça rastlanan hukuksuz uygulamaya tepki gösteren Avrupa vatandaşı Türkiyelilerin bazılarının havalimanı karakollarında tutularak geri gönderildiği de verilen bilgiler arasında.

Telefonuna el konuldu

Benzer bir uygulamayla, Almanya’nın Düsseldorf kentinden İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanına giden Türkiyeli Alman vatandaşı N. D. Karşı karşıya kaldı. Kürt olduğunu belirten ve güvenlik nedeniyle adını vermek istemediğini söyleyen N. D. havaalanına girişte pasaport kontrolünden sonra havaalanı polislerinin kendisini çağırdığını ve nezarete benzer bir odaya götürülerek özel hayatına dair sorular sorulduğunu, telefonuna el konulduğunu anlattı.

Polisler tarafından özel odada tutulduğu süre içerisinde kendisinden ve odada bulunan diğer yolculardan telefonlarının şifrelerinin istendiğini, şifrelerini vermek istemeyenlerin ise kötü söz ve kaba hareketlere maruz kaldığını belirten N. D., hukuksuz bir biçimde el konulan telefonunun içerik kontrolüne sokulduğunu açıkladı.

Telefonunun iade edilmesinden sonra kontrol ettiğinde polislerin farklı internet sitelerine giriş yaptığını da belirten N. D., OHAL’in ilanından sonra sıkça görülmeye başlanan bu gibi uygulamalara maruz kalanların korku ve tedirginlik yaşadığını, bu sebeple basına bilgi vermekten veya savcılıklara suç duyurusunda bulunmaktan çekindiğini söyledi.