İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Yalan, yanıltıcı haber ve bilgi paylaştıkları” iddiasıyla gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarına yönelik soruşturma başlattı. Toplamda 34 hesap hakkında soruşturma açıldı. Soruşturmanın haberini ise gazetecilere resmi bir tebligatla değil, Yeni Şafak gazetesinde çalışan kişilerin paylaşımları aracılığıyla öğrendi.
İddialara göre, söz konusu hesaplar seçim sonuçlarıyla ilgili sosyal medyada yalan ve yanıltıcı haberler paylaşmışlardı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu iddialar doğrultusunda soruşturma başlattı ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne hesapların tespiti ve ifadelerinin alınması için yazı yazıldı. Hesap sahiplerinin kimlik tespiti yapılacak ve ifadeleri alınacak. Ardından, şüpheliler hakkında iddianame düzenlenmesi bekleniyor.
Soruşturma kapsamında yer alan isimler arasında Sevilay Yılman, Arif Kocabıyık, Derya Büyükuncu, Cemil Çiçek gibi gazeteciler bulunuyor. Aynı zamanda Solcu Gazete, Dark Web Haber, Artı Gerçek, Artı TV ve Aykırı.com.tr gibi haber siteleri de soruşturma başlatılan hesaplar arasında yer alıyor.
Ancak gazeteciler, soruşturma haberi hakkında resmi bir tebligat almadıklarını belirtiyorlar. Bunun yerine, Yeni Şafak gazetesinin yazarı Ersin Çelik ve muhabiri Burak Doğan’ın sosyal medya üzerinden yaptıkları “soruşturma başlatıldı” şeklindeki tweetlerden haberdar oldular.
Soruşturma haberini öğrenen gazeteciler tepkilerini dile getirerek, kendilerine yönelik baskı ve susturma çabalarının hedefi olduklarını belirttiler. Hakkında soruşturma açılan gazeteciler, Kemal Kılıçdaroğlu’na montaj video hazırlayanlara yönelik soruşturma başlatılmamasını eleştirerek, doğruları yazmaya ve ifade etmeye devam edeceklerini vurguladılar.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştıkları iddiasıyla 34 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında gazeteciler Sevilay Yılman, Zübeyde Sarı, Cemil Çiçek, Derya Büyükuncu ve bazı haber sitelerinin yöneticileri de bulunuyor. Ancak soruşturma haberini resmi bir tebligatla değil, Yeni Şafak gazetesinin yazarı Ersin Çelik ve muhabiri Burak Doğan’ın tweetleriyle öğrendiler.
Soruşturmanın nedenleri
Soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kurumsal elektronik posta adresine gönderilen bir iletide, bazı Twitter kullanıcılarının “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işlediğine dair ifadeler yer aldığı gerekçesiyle başlatıldı. İletide, söz konusu hesapların seçim sonuçlarıyla ilgili yalan ve yanlış bilgiler paylaştıkları iddia edildi.
Soruşturmanın kapsamı
Soruşturma kapsamında, Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından, şüphelilerin ve suç unsuru içeren paylaşımların tespiti amacıyla çalışma başlatıldı. Bu çerçevede İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne yazı yazan savcılık, soruşturmaya konu hesaplarda inceleme yapılarak paylaşımların halen bulunup bulunmadığının kontrol edilmesini, varsa diğer suçlara konu olabilecek paylaşımların tespit edilerek açık kaynak raporunun tanzim edilmesini istedi. Savcılık ayrıca, paylaşımları yapan kişilerin açık kimlik bilgilerinin de tespit edilerek bilgilendirilmesini talep etti. Kimlik tespitlerinin akabinde hesap sahiplerinin ifadelerinin alınması ve şüpheliler hakkında iddianame düzenlenmesi bekleniyor.
Soruşturma başlatılan hesaplar arasında gazeteci Sevilay Yılman, Zübeyde Sarı, Cemil Çiçek, Derya Büyükuncu ve bazı haber siteleri de yer alıyor.
Soruşturmanın sonuçları
Soruşturma sonucunda şüpheliler hakkında iddianame düzenlenirse, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilirler. Ayrıca “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” suçundan da 2 yıl 6 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilirler.
Soruşturma basın özgürlüğüne ve demokrasiye darbe
Soruşturma başlatılan gazeteciler ve haber siteleri, kendilerine yönelik baskı ve sansür girişimlerinin hedefi olduklarını belirttiler. Soruşturma haberini resmi bir tebligatla değil, Yeni Şafak gazetesinin yazarlarından öğrenmelerini eleştirerek, bu durumun bir linç kampanyası olduğunu ifade ettiler. Ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu’na montaj video hazırlayanlara yönelik soruşturma başlatılmamasını da hatırlatarak, adaletsizlik olduğunu savundular. Soruşturmaya konu olan paylaşımlarının doğru olduğunu ve kaynaklarını belirttiklerini söyleyerek, gerçekleri yazmaya ve ifade etmeye devam edeceklerini vurguladılar. (NHY, Haber Merkezi)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024