Büyük sermaye şirketlerinin karı, ortaklarına dağıtılan kar payları ve işçilerin talebi.
3 hafta boyunca süren Petrol şirketleri (Total ve Esso-ExxonMobille) ile çalışan işçiler arasında süren görüşmeler(!) Petrol rafinerilerinde çalışan işçilerin grev kararı ile sonuçlandı.
İlk anlaşma grevlerin 24 .günüde önce Esson -ExxonMobil de 14 Ekim saat 14.00 de gerçekleşti.
İkinci anlaşma(!) sürecinde, greve giden sendikalardan CFDT(Fransa’nın en büyük sendikası) CFE-CGC ( daha çok yönetici ve teknisyen olarak çalışanların sendikaları) ile Total arsında ve CGT (komünist eğilimli 2. Büyük sendika)ve FO (daha çok kamu sektöründe örgütlenen 3. Büyük sendika)14 Ekim de TOTAL şirketinin La Defance’daki merkezinde saat 20.00 de görüşmeye oturdu.
Total 2 aya yakın işçilerin görüşme talebine cevap vermemiş 24 gündür süren grev süresince de 1 defa basın yaptıkları %6 ücret artışı teklifi ve onu görüşme seklinde bir heyet kabul etme dışında sendikanın görüşme talebine de cevap vermemişti..
İkinci görüşmeden ilk ayrılan CGT Heyeti oldu. Saat 02.00 de toplantıdan çıkan heyet “Toplantının bir maskaralık” olduğunu, “tekliflerinin hiçbirinin ele alınamadığını ve alınmayacağının ifade edildiğini” açıklayarak görüşmeleri terk etti.
Sabaha karşı saat 03.30 da anlaşma sağlandı. 06.00 civarında toplantı sonuçlandı. CFDT ,CFE-CGC … “Görüşmeler sonucu anlaşmaya varıldığını. Grevin bittiğini” açıkladı.
Yapılan anlaşmaya göre Anlaşmayı onaylayan CFDT -CFE-CGC temsilcileri 2023 yılı için %7 ücret artışı ve 3 000 ila 6 000 € arası prim hakkı elde edilmişti.
CGT ise “kendi tekliflerinin kabuk görmediğini açıklayarak greve devam edileceğini” açıkladı.
Ne idi talepleri.
“Total 2022 yılında 20 milyar € ya yakın kar etti. Bunun 8 milyarını kar payı olarak hissedarlara dağıttı. Bir yılda bu olağanüstü kar bizim üretimimiz. Bu zenginliğin paylaşılması gerekir. Sadece para koyarak “üretime Katılanlara” 10 milyar dağıtıldı. Üstelik onlar daha istemeden ve hemen. Biz bu zenginliği üreteniz. 3 aydır görüşme ve pazarlık teklifimizi yeniliyoruz. Bir gün bizimle görüşmeyi kabul etmediler. Sonunda greve gittik . Grevin 24. Günü ancak görüşmeye kabul ettiler. Ve bütün taleplerimizi geri çevirdiler. Biz 2022 yılında sağlanan olağan üstü zenginliğin paylaşılmasını, 1 ocak 2022 den geçerli olacak şekilde ücretlerimize %10 zam yapılmasını istiyoruz.(%7 enflasyon oranı ,%3 Üretilen zenginlikten pay olarak hesaplanarak) Bu zamların aynı şekilde 2023 içinde uygulanmasını eğer enflasyon farkı oluşursa onunda ilave edilmesini talep ediyoruz. Pirim mesai ücreti..vs gibi sadakaları değil, ücretlerimize zam istiyoruz. “
Bu talepleri açıklayan CGT -Total işçileri “Bu arada Total ,Genel Müdürü’nün ücretine %51 oranında zam yaptı. ” açıklamasını da ilave ediyor.
CGT bu talepler doğrultusunda Total şirketinin 7 rafinerisinden 5 inde greve devam kararı aldı.
Rafineri işçileri greve devam ederken Fransa’da tüm iş kollarında (CFDT-CFE-CGC Sendikaları hariç hariç) hemen hemen tüm sendikaların katılımı ile 18 Ekimde BİR GÜNLÜK GREV kararı alındı.
18 Ekim Fransa için KARA GÜN olarak ilan edildi. Ulaşımdan, okullara, devlet dairelerinden sağlık sektörüne, öğrenci dernek-sendikalarından adli polislere ,Mahkemelerden avukat ,yargıçlara kadar tüm ücretliler 18 Ekimde işi bırakıyor.
Milyarderlerin ve Onların temsilcisi olan Macron ve hükümetinin ne yapacağı henüz belli değil.
Petrol rafinerilerindeki grevlere, önümüzdeki günlerde nükleer santrallerdeki işçiler de katılmaya hazırlanıyor .
16 Ekim gösterileri ve 18 Ekim grevleri Fransa’da politik çehreyi değiştirebilecek ipuçları veriyor.
16 Ekim gösterilerine NUPES(Sol Muhalefet Birliği) Komünist Partisi dışında birlik olarak katıldı.
J.L.Melenchon’un öncülüğünde, Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, NPA Yeni Anti kapitalis Partinin (son cumhurbaşkanı adayı ) Philippe Poutou’nun konuştuğu miting ve yürüyüşe 50 000 in üzerinde katılım oldu.
Geleneksel olarak hükümetler tavır ve kararlarında, sokaktaki insan sayısı ve onların kararlılığını dikkate alırlar. Bu durum hükümetin alacağı kararları belirlediği de olur. Bu birkaç gün ve/veya hafta Macron’un ve Milyarderlerin “Yola pervasızca devam!”” mı, “Hele dur bakalım!” mı olacağını gösterecek.
16 Ekim Paris yürüyüşünden…
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024