Etna Yanardağı Kül Püskürtmeye Başladı

Ä°talya’nın Sicilya Adası’nda bulunan ve Avrupa’nın en aktif yanardağı olan Etna, 22 Mayıs 2023 tarihinde bir kez daha patlamalarla kül püskürtmeye baÅŸladı. Yanardağın zirvesinin etrafında oluÅŸan yoÄŸun kül bulutları görüşü engellerken, DoÄŸu Sicilya’nın en büyük ÅŸehri olan Katanya havaalanındaki uçuÅŸların askıya alınmasına neden oldu.

Etna’yı yamaçlarına kurulmuÅŸ olan özel cihazlarla yakından izleyen Ä°talya’nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), bulut örtüsünün alevli lavları görmeyi engellediÄŸini belirtti. Enstitü, ÅŸu ana kadar Katanya’ya ve Etna Dağı’nın yerleÅŸime açık yamaçlarındaki en az bir kasabaya bir miktar kül düştüğünü söyledi. Henüz herhangi bir ölüm veya yaralanma ise bildirilmedi.

INGV, patlamadan önceki son günlerde yanardaÄŸ aktivitesinde bir artış kaydedildiÄŸini aktardı. Ä°talyan haber ajansı ANSA da Adrano ve Biancavilla kasabalarındaki insanların pazar günü yanardaÄŸdan patlama sesleri duyduklarını bildirdi. Ä°talya’nın Ulusal Sivil Koruma Dairesi ise yaptığı bir uyarıda, artan volkanik aktivite sonrası Etna’da ani deÄŸiÅŸiklikler meydana gelebileceÄŸini kaydetti.

2021’in baÅŸlarında yaÅŸanan benzer patlamada yanardağın faaliyeti birkaç hafta sürmüştü. Bu patlama, Etna’nın doÄŸal güzelliÄŸi ve jeolojik önemi nedeniyle UNESCO tarafından 2013 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının ardından gerçekleÅŸen en büyük patlamalardan biriydi.

Bu blog yazısında, Etna Yanardağı’nın son patlamasının nedenleri, sonuçları ve önemi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için faydalı olmuÅŸtur. EÄŸer daha fazla bilgi almak isterseniz, aÅŸağıdaki kaynaklara göz atabilirsiniz.