Türkiye, ABD ile yaÅŸadığı F-35 krizinin ardından yeni bir savaÅŸ uçağı arayışına girdi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, geçtiÄŸimiz günlerde Pakistan ve Ukrayna ile ortak üretim konusunda görüştüğünü açıkladı. Ancak bu iki ülkenin teknolojik kapasitesi, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Bu nedenle Ankara, baÅŸka seçenekleri de deÄŸerlendiriyor.
Alman basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin radarı, Avrupa BirliÄŸi’nin en büyük savunma projesi olan Avrupa SavaÅŸ Uçağı (FCAS) üzerinde. Bu proje, Almanya, Fransa ve Ä°spanya tarafından yürütülüyor ve 2040 yılında tamamlanması planlanıyor. Türkiye, bu projeye dahil olmak için Almanya ile temas kurdu.
Alman Focus dergisinin Orta DoÄŸu uzmanı Ronald Meinardus, bu giriÅŸimin nedenlerini ve sonuçlarını kaleme aldı. Meinardus, Türkiye’nin FCAS projesine katılma ÅŸansının çok düşük olduÄŸunu belirtti. Çünkü bu proje, siyasi ve askeri bir iÅŸbirliÄŸi anlamına geliyor ve Türkiye’nin son yıllarda izlediÄŸi politikalar, Avrupa ile ciddi bir güven bunalımı yarattı.
Meinardus, Türkiye’nin FCAS projesine dahil olabilmesi için öncelikle NATO içindeki müttefikleriyle iliÅŸkilerini düzeltmesi gerektiÄŸini vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmesi ve insan hakları konusunda reform yapması da ÅŸart. Meinardus, bunların hiçbirinin gerçekleÅŸmeyeceÄŸini düşünüyor.
Meinardus’a göre, Türkiye’nin FCAS projesine talip olması, aslında baÅŸka bir mesaj içeriyor. Bu mesaj, Türkiye’nin ABD ile F-35 anlaÅŸmasının iptal edilmesinden sonra Avrupa’ya yönelmesi ve Washington’a bir alternatif araması. Ancak bu hamlenin de pek baÅŸarılı olacağı şüpheli. Zira Avrupa, Türkiye’yi kendi savaÅŸ uçağı projesine dahil etmek yerine, daha önce ABD’nin yaptığı gibi Türkiye’ye savaÅŸ uçağı satmayı tercih edebilir.
- AKP’nin ÇEDES Projesi: İzmirliler İçin Yeni Bir Eğitim Mücadelesi - 6 Aralık 2024
- Çatalhöyük: İnsanlık Tarihindeki Önemi ve İzleri - 6 Aralık 2024
- Erdoğan’ı Protesto Eden 9 Genç Tahliye Edildi - 6 Aralık 2024