Erdogan’ın savaş uçağı pazarlığı: Almanya neden birden bire odağa girdi?

Türkiye, ABD ile yaşadığı F-35 krizinin ardından yeni bir savaş uçağı arayışına girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Pakistan ve Ukrayna ile ortak üretim konusunda görüştüğünü açıkladı. Ancak bu iki ülkenin teknolojik kapasitesi, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Bu nedenle Ankara, başka seçenekleri de değerlendiriyor.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin radarı, Avrupa Birliği’nin en büyük savunma projesi olan Avrupa Savaş Uçağı (FCAS) üzerinde. Bu proje, Almanya, Fransa ve İspanya tarafından yürütülüyor ve 2040 yılında tamamlanması planlanıyor. Türkiye, bu projeye dahil olmak için Almanya ile temas kurdu.

Alman Focus dergisinin Orta Doğu uzmanı Ronald Meinardus, bu girişimin nedenlerini ve sonuçlarını kaleme aldı. Meinardus, Türkiye’nin FCAS projesine katılma şansının çok düşük olduğunu belirtti. Çünkü bu proje, siyasi ve askeri bir işbirliği anlamına geliyor ve Türkiye’nin son yıllarda izlediği politikalar, Avrupa ile ciddi bir güven bunalımı yarattı.

Meinardus, Türkiye’nin FCAS projesine dahil olabilmesi için öncelikle NATO içindeki müttefikleriyle ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmesi ve insan hakları konusunda reform yapması da şart. Meinardus, bunların hiçbirinin gerçekleşmeyeceğini düşünüyor.

Meinardus’a göre, Türkiye’nin FCAS projesine talip olması, aslında başka bir mesaj içeriyor. Bu mesaj, Türkiye’nin ABD ile F-35 anlaşmasının iptal edilmesinden sonra Avrupa’ya yönelmesi ve Washington’a bir alternatif araması. Ancak bu hamlenin de pek başarılı olacağı şüpheli. Zira Avrupa, Türkiye’yi kendi savaş uçağı projesine dahil etmek yerine, daha önce ABD’nin yaptığı gibi Türkiye’ye savaş uçağı satmayı tercih edebilir.