Dünyadaki en mutlu ülkeler

Türkiye, 150’den fazla ülkenin yer aldığı “Dünya Mutluluk Raporu” sıralamasında 4,948 endeks puanıyla dünyada 102. sırada yer alıyor.

Dünyadaki en mutlu ülkeler

2012’de ilk kez yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu’nun üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti.

O tarihten bu yana Birleşmiş Milletler her yıl dünyanın en mutlu ülkelerini, yani nüfuslarının ortalama olarak diğer yerlere göre daha mutlu olduğu yerleri sıralıyor. Bu süre zarfında pek çok ülke çok yıl süren bir pandemi, doğal afetler ve savaşlar yaşadı; ancak BM ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, refahı artıracak politikalar geliştirebilmek için insanları tam olarak neyin daha mutlu ettiğini bulmaya kararlı.

Aynı zamanda Dünya Mutluluk Günü olan 20 Mart’ta açıklanan bu araÅŸtırma, mutluluÄŸu etkileyen altı temel faktörü dikkate alıyor: Sosyal destek, gelir, saÄŸlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluÄŸun olmaması.

Dünya Mutluluk Raporu’nun yazarlarından John Helliwell, CNN’e yaptığı açıklamada, “BaÅŸkalarına yardımseverlik, özellikle de 2021’de dramatik bir ÅŸekilde artan yabancılara yardım, 2022’de de yüksek kaldı” dedi.

Ve küresel mutluluk COVID-19 salgınının üç yılında bir darbe almadı. Rapora göre 2020’den 2022’ye kadarki yaÅŸam deÄŸerlendirmeleri “dikkate deÄŸer ölçüde dirençli” oldu ve küresel ortalamalar temelde pandemiden önceki üç yılla aynı çizgide seyretti.

Helliwell bir basın açıklamasında, “Bu zor yıllarda bile, olumlu duygular olumsuz duygulardan iki kat daha yaygın kaldı ve olumlu sosyal destek duyguları yalnızlık duygularından iki kat daha güçlü oldu” dedi.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın bir yayını olan rapor, 150’den fazla ülkedeki insanlardan elde edilen küresel anket verilerine dayanıyor. Ãœlkeler, önceki üç yıldaki (bu durumda 2020-2022) ortalama yaÅŸam deÄŸerlendirmelerine göre mutluluk sıralamasına tabi tutuluyor.

Rapor, en mutlu ülkeleri, mutluluk skalasının en altındakileri ve aradaki her şeyi ve daha fazla mutluluğa yol açma eğiliminde olan faktörleri tanımlamaktadır.

Dünyanın en mutlu ülkesi altı yıldır değişmedi

Büyük ölçüde Gallup Dünya Anketi’nden elde edilen yaÅŸam deÄŸerlendirmelerine dayanan Dünya Mutluluk Raporu sıralamasına göre Finlandiya üst üste altıncı kez dünyanın en mutlu ülkesi oldu.

İskandinav ülkesi ve komşuları Danimarka, İzlanda, İsveç ve Norveç, raporun bulgularını açıklamak için kullandığı sağlıklı yaşam beklentisi, kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, düşük yolsuzluk, insanların birbirini kolladığı bir toplumda cömertlik ve önemli yaşam kararlarını verme özgürlüğü gibi ölçütlerde çok iyi puanlar alıyor.

Ancak hepimiz Finlandiya’ya taşınamayacağımıza göre, diÄŸer toplumların bu sıralamalardan öğrenebileceÄŸi bir ÅŸeyler var mı?

British Columbia Ãœniversitesi Vancouver Ekonomi Okulu’nda profesör olan Helliwell, “KeÅŸke daha önce görseydik de yapmaya baÅŸlayabilseydik dediÄŸimiz ÅŸeyleri mi yapıyorlar? Yoksa onları farklı kılan iklimleri ve tarihleriyle ilgili benzersiz bir ÅŸey mi var? Ve neyse ki, en azından benim bakış açıma göre, cevap birincisi” diyor

Bir toplumun tüm bileşenlerinin ve üyelerinin refahını bütüncül bir bakış açısıyla ele almak, daha iyi yaşam değerlendirmeleri ve daha mutlu ülkeler yaratıyor kuşkusuz.

Ä°srail geçen yıl 9. sırada yer alırken bu yıl 4. sıraya yükseldi. Hollanda (No. 5), Ä°sviçre (No. 8), Lüksemburg (No. 9) ve Yeni Zelanda (No. 10) ilk 10’u tamamlıyor.

Avustralya (No. 12), Kanada (No. 13), Ä°rlanda (No. 14), Amerika BirleÅŸik Devletleri (No. 15) ve BirleÅŸik Krallık (No. 19) ilk 20’ye girmeyi baÅŸardı.

Her yıl aynı ülkeler ilk 20’de yer alma eÄŸiliminde olsa da, bu yıl listeye yeni bir ülke girdi: Litvanya.

Baltık ülkesi son altı yılda istikrarlı bir ÅŸekilde tırmanarak 2017’de 52. sıradan son listede 20. sıraya yükseldi. DiÄŸer Baltık ülkeleri Estonya (No. 31) ve Letonya (No. 41) da sıralamada yükseliyor.

Helliwell, “Orta ve DoÄŸu Avrupa’nın geri kalanında da aslında aynı hikaye yaÅŸanıyor. Bu bölgelerdeki ülkeler muhtemelen 1990 sonrası geçiÅŸi normalleÅŸtirdiler ve yıllar geçtikçe yeni kimliklerinde kendilerini daha saÄŸlam hissediyorlar” dedi.

Fransa bu yılki raporda ilk 20’den düşerek 21. sıraya geriledi.

Türkiye ise 4,948 endeks puanıyla 102. sırada yer alıyor.

Mutlulukta alt sıralarda yer alan ülkeler

Listenin en sonunda 137 numarayla Afganistan yer alıyor. Lübnan ise bir sıra yukarıda 136. sırada yer alıyor. Bu ülkelerdeki ortalama yaÅŸam deÄŸerlendirmeleri, en mutlu 10 ülkeye kıyasla beÅŸ puandan fazla daha düşüktür (0’dan 10’a kadar bir ölçekte).

Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali, 2022 raporu yayınlanırken her iki ülkeyi de küresel gündemin odağına yerleÅŸtirdi.

Peki son anketlere göre bu iki ülke ne durumda? Ukrayna’da refah kesinlikle darbe aldı, ancak rapora göre “Ukrayna’daki acı ve hasarın büyüklüğüne raÄŸmen, Eylül 2022’deki yaÅŸam deÄŸerlendirmeleri 2014 ilhakı sonrasına göre daha yüksek kaldı ve ÅŸimdi daha güçlü bir ortak amaç duygusu, yardımseverlik ve Ukrayna liderliÄŸine duyulan güvenle destekleniyor.”

Ankete göre 2022’de her iki ülkede de hükümetlere duyulan güven arttı, ancak “Ukrayna’da Rusya’ya kıyasla çok daha fazla.” Ukrayna’nın Rusya’daki yönetime desteÄŸi ise sıfıra düştü.

Bu yılki sıralamada Rusya 70, Ukrayna ise 92. sırada yer alıyor.

Geleceğe bakış

Covid salgınının yol açtığı aksaklıklar pek çok kişiyi düşünmeye sevk etti.

Helliwell, “Ä°nsanlar yaÅŸam hedeflerini yeniden gözden geçiriyor. Diyorlar ki, ‘Geri dönüyorum ama ne için geri dönüyorum? Ne için geri dönmek istiyorum? Hayatımın geri kalanını nasıl geçirmek istiyorum?” diyor.

“DeÄŸerler ve diÄŸer insanlar hakkında daha açık düşünmeye yönelik bu hareketin” yalnızca insanların hangi iÅŸleri veya okulları seçtikleri gibi faktörleri deÄŸil, aynı zamanda bu ortamlarda nasıl çalıştıklarını da etkileyeceÄŸini umuyor.

Helliwel, şunları söylüyor:

“Mesele gerçekten notlar ya da maaÅŸ deÄŸil, mesele diÄŸer insanlarla faydalı bir ÅŸekilde iÅŸbirliÄŸi yapmak. Ve tabii ki bu dünya için yararlı bir ÅŸey, ancak bu mutluluk araÅŸtırmasının tüm amacı, bunu yapan insanlar için de iyi olması. BaÅŸka bir deyiÅŸle, bir numaradan ziyade diÄŸer insanlarla ilgileniyorsanız kendinizi daha iyi hissedersiniz.”

2023’te dünyanın en mutlu ülkeleri

1. Finlandiya
2. Danimarka
3. Ä°zlanda
4. Ä°srail
5. Hollanda
6. İsveç
7. Norveç
8. İsviçre
9. Lüksemburg
10. Yeni Zelanda
11. Avusturya
12. Avustralya
13. Kanada
14. Ä°rlanda
15. BirleÅŸik Devletler
16. Almanya
17. Belçika
18. Çek Cumhuriyeti
19. Birleşik Krallık
20. Litvanya

2023 yılında dünyanın en mutsuz 20 ülkesi

1. Afganistan
2. Lübnan
3. Sierra Leone
4. Zimbabve
5. Kongo
6. Botsvana
7. Malavi
8. Komorlar
9. Tanzanya
10. Zambiya
11. Madagaskar
12. Hindistan
13. Liberya
14. Etiyopya
15. Ürdün
16. Togo
17. Mısır
18. Mali
19. Gambiya
20. BangladeÅŸ