HSBC Bankasının tahminine göre, dünya nüfusu bazı faktörlere bağlı olarak yüzde 50 oranında azalacak.
Nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak doğum oranının düşmesi ve ölüm oranının artması nedeniyle Birleşmiş Milletlerin öngörülerinin aksine dünya nüfusunun bu yüzyılın sonunda dört milyara düşeceği tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletlere göre, 15 Kasım 2022’de dünya nüfusu sekiz milyar kişi olacak ve bu artış eğilimiyle dünya nüfusu 2100 civarında 10,4 milyara yükselecek.
Ancak bu tahmin üzerinde görüş birliği yok.
HSBC Bankası ekonomisti James Pomeroy tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, yüzyılın sonunda dünya nüfusu 10 milyar değil, dört milyar olacak.
Bu da, dünya nüfusunun yaklaşık 80 yılda yarı yarıya azalması anlamına geliyor. Bu azalma, yaşlanan nüfus nedeniyle ölüm oranının artmasından ve doğum oranının düşmesinden kaynaklanacak.
Ekonomist Pomeroy, araştırmasında, “yirmi yıl içinde dünya nüfusunun azalmaya başlama olasılığı, bizim öngörülerimizden çok daha yüksek” dedi.
BM de, dünya nüfusunun azalmaya başlamadan önce zirve yapmasını öngörüyor.
James Pomeroy ise zirveye 2043 yılı civarında ulaşılacağını ve bu tarihten itibaren yeryüzünde insan sayısının azalmaya başlayacağını ifade ediyor.
Bu düşüşün doğurganlık oranının düşmesinden kaynaklanacağı belirtiliyor.
BM’ye göre, kadın başına düşen çocuk sayısı 1950’de 5’ten 2021’de 2,3 düştü. Bu sayı, 2050’de kadın başına 2,1 çocuk olacak.
Ekonomist Pomeroy, kadınların iş piyasasına daha iyi entegrasyonu, gayrimenkuldeki artış veya bakım ve doğum kontrol uygulamalarına daha iyi erişim ile bu düşüşün daha da büyük olacağını düşünüyor.
Ancak ülkeler arasındaki farklılıklar nedeniyle bazı ülkelerde nüfus artışı devam edecek.
Araştırmaya göre, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve Tayvan’daki doğurganlık oranı, bu ülkelerin yüzyılın sonuna doğru nüfuslarının yarı yarıya azalacağını öngörmeye olanak sağlıyor. Çin de bu ülkeleri yakalamaya yakın bulunuyor.
Avrupa’ya gelince… Kıta, gidişatın böyle devam etmesi halinde 2070 yılına doğru nüfusunun yarıya indiğini görecek ve 2100 yılına kadar nüfusu 400 milyon civarında azalacak.
Dünyada nüfusun yaşlanması eğilimi, aynı zamanda ölüm oranının da ciddî biçimde artmasını düşündürtüyor.
Bu araştırmaya göre, doğum oranı ve ölüm oranı eğrileri, 2080 ve 2090 yılları arasında kesişebilir ve dünya nüfusundaki bu büyük düşüşü açıklayabilir.
James Pomeroy, ülke hükümetleri doğum oranını artırmaya yönelik politikalar uygulasa da bu önlemlerin etkisiz kalacağını tahmin ediyor. Pomeroy, buna karşılık, dünya nüfusunun yarıya düşmesi olasılığının ilkim sorunlarının çözülmesi açısından umut olacağını kaydediyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024