DSÖ: Zengin devletler yüzünden yoksul ülkeler Covid-19 aşısına ulaşamıyor

Düşük ve orta gelirli ülkelerin koronavirüs aşısını henüz tedarik edemediğini hatırlatan Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ), aşı adaletsizliği hususunda uyarı geldi. Zengin ülkelere çağrıda bulunan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu ülkelerin aşı alımı için daha fazla anlaşma yapmamasını istedi.
Ghebreyesus, “Hiçbir ülkenin ayrıcalığı yoktur. Bazı ülkeler henüz aşıya ulaÅŸamamışken diÄŸerleri kendi vatandaÅŸlarının tamamını aşılamak için sırayı bozmamalı” ifadelerini kullandı.
DSÖ bünyesindeki Covid-19 Aşıları Küresel EriÅŸim Programı’na (COVAX) dahil zengin ve orta gelirli ülkelerin, aşı firmalarıyla ilave ikili anlaÅŸmalar yapmasına tepki gösteren Ghebreyesus, “Bu, potansiyel olarak herkes için aşı fiyatını artırıyor ve en yoksul ve en marjinal ülkelerdeki yüksek riskli kiÅŸilerin aşı alamadığı anlamına geliyor.” uyarısında bulundu.
Ghebreyesus, bazı ÅŸirket ve ülkelerin aşıların tüm tedarik ve teslimat sistemini engelleyen kritik verileri DSÖ’ye sunmadığını vurgulayarak, “Aşı milliyetçiliÄŸi hepimizi incitiyor ve kendi kendimizi mahvediyor.” dedi.
DSÖ’den yapılan çaÄŸrıda, fazladan sipariÅŸ edilen aşıların COVAX’a aktarılması talep edildi. Geçen hafta COVAX programı kapsamında, aşıya ulaÅŸmada dış yardıma ihtiyacı olan 92 ülke için gerekli olan 7 milyar dolardan 6 milyon doların toplandığı açıklanmıştı.
DSÖ ayrıca üretici firmalardan dağıtımla ilgili tüm verileri güncel olarak kurumla paylaşmasını istedi.
AB, Pfizer’in yıllık üretiminin yarısını satın aldı
36’sı yüksek, 6’sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede Covid-19 aşılamalarının baÅŸladığını aktaran DSÖ baÅŸkanı ülke ismi vermedi, ancak Avrupa BirliÄŸi’nin Pfizer ve BioNTech ile ortak geliÅŸtirdiÄŸi aşıdan 300 milyon ilave doz aldığı biliniyor. Reuters’da yer alan habere göre bu rakam firmanın bir yıllık üretiminin yarısına tekabül ediyor.
Avrupa BirliÄŸi ülkeleri, BirleÅŸik Krallık, İsviçre, ABD ve İsrail gibi geliÅŸmiÅŸ ülkeler toplu aşı kampanyalarında başı çekiyor. Nüfusunun neredeyse yüzde 15’ini iki hafta içinde aşılayan İsrail, aşılama çalışmalarında dünyada ilk sırada yer alıyor. Tel Aviv’in bu baÅŸarısının arkasında doz başına diÄŸer ülkelerden fazla ücret ödemesi yatıyor.