Amerika Birleşik Devletleri’nde Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarında en az 75 baz puanlık artırıma gitmesinin beklenmesi bir süredir yükseliş ivmesi yakalamış Amerikan dolarının diğer dövizler karşısında değer kazancını sürdürmesini sağladı.
Her ne kadar faiz oranlarındaki artışın miktarı kesinleşmemiş de olsa sepet para birimi karşısında ölçülen dolar, yatırımcıların doların güvenliğine akın etmesiyle bu hafta yüzde 1’den fazla artışa gitti.
Euro en son yüzde 0,5 düşüşle 0,9945 dolardan işlem görürken, sterlin yüzde 1 düşüşle 37 yılın en düşük seviyesi olan 1,1351 dolara el değiştiriyor.
Dolar endeksi, bu ayın başlarında ulaştığı yirmi yılın en yüksek seviyesi olan 110.79’dan çok uzak olmayan 110.26 değerine yükseldi.
Avrupa yine faiz artırımına gidebilir
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), geçen haftaki benzeri görülmemiş 75 baz puanlık artışını tekrarlayıp tekrarlamayacağı tartışma konusu.
Yatırımcıların büyümede yavaşlama riskleri konusunda endişeleri devam ediyor.
Almanya’nın tahvil getiri eğrisi perşembe günü kısaca tersine dönerken, Alman tahvil getirileri yüzde 1.539 ile 11 yılın yeni zirvelerine tırmandı.
Ancak bu yıl sepet para birimine karşı zaten yüzde 15 yükselmiş olan güçlü doları durdurmak için yapılabilecek çok az şey var gibi görünüyor. Fed’in fon vadeli işlemleri gelecek hafta yapılacak toplantıda 100 baz puanlık daha artış olması şansına işaret ediyor.
Bu tahminler, euro ve yeni yirmi yılın en düşük seviyelerine ve sterlini yaklaşık 40 yılın en zayıf seviyesine indirmiş olan dolara daha da destek veriyor.
Dünya Bankası’ndan ‘karamsar’ haber
Dünya Bankası’nın son raporunda, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının aynı anda kalıcı enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmasıyla küresel bir durgunluğa girilebileceği uyarısı yapıldı.
Fed toplantısı önümüzdeki hafta finans piyasaları için en büyük mihenk taşı olacak. Bölgesel odak da İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın beklenen artışlarında olacak.
Cuma günü, Asya hisse senetleri olumsuz ekonomik değerlendirmeler üzerine zayıfladı. Üstelik bu olumsuz değerlendirmeler fabrika üretiminin beklenenden daha hızlı artması ve perakende satışların altı ayın en hızlı büyümesiyle Çin ekonomisinin şaşırtıcı bir dayanıklılık göstermiş olmasına rağmen geldi.
Bunun ana nedeni, yatırımcıların, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde derinleşen bir emlak çöküşü konusunda endişeli olmaları.
Bu arada, dünyanın en büyük halka arzlarından biri olabilecek girişim için geri sayım başladı. Volkswagen kendi bünyesindeki Porsche markasının halka arzını ilerletmek için pazar günü toplanacak.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024