DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmelidir

DÄ°SK Genel BaÅŸkanı Arzu ÇerkezoÄŸlu, asgari ücretin yılda 4 kez güncellenmesi gerektiÄŸini söyledi. DÄ°SK, 11 farklı kentte işçi buluÅŸmaları düzenledi ve son buluÅŸma BeÅŸiktaÅŸ’ta yapıldı. ÇerkezoÄŸlu, burada yaptığı konuÅŸmada, gelirde ve vergide adalet taleplerini dile getirdi. ÇerkezoÄŸlu, asgari ücretlinin son 10 yılda 22 Cumhuriyet altını kaybettiÄŸini belirterek, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin her çeyrek dönemde yeniden belirlenmesini istedi.

DÄ°SK’in işçi buluÅŸmaları, Sarıyer Belediye BaÅŸkanı Şükrü Genç, CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Özgür Çelik ve DÄ°SK Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla BeÅŸiktaÅŸ’ta sona erdi. Basın açıklamasını okuyan DÄ°SK Genel BaÅŸkanı Arzu ÇerkezoÄŸlu, gelirde ve vergide adalet için alanlarda, meydanlarda, sokaklarda olduklarını söyledi. ÇerkezoÄŸlu, “Ä°ÅŸ yerlerinden baÅŸlayan bu mücadelemiz geçtiÄŸimiz ay Ä°stanbul’dan Ankara’ya yaptığımız yürüyüşle devam etti ve bu yürüyüşte Ä°stanbul’da Kadıköy meydanından yola çıkarken demiÅŸtik ki yine burada olduÄŸu gibi bütün dostlarımızla yoldaÅŸlarımızla birlikteydik bu yolu yalnız yürümeyeceÄŸiz dedik. Gerçekten de öyle oldu” dedi.

ÇerkezoÄŸlu, gelirde adalet için adil bir vergi sistemi talep ettiklerini vurgulayarak, “Hepimiz çalışıyoruz üretiyoruz ve hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı almak için mücadele veriyoruz. Åžimdi buradan milyonlarca işçi emekçi emekli kadın genç bu ülkenin bütün yurttaÅŸları olarak adil bir vergi sistemi için o 5 maddelik kanun teklifimizin meclisten geçirilmesi için mücadeleyi büyütüyoruz. Buradan BeÅŸiktaÅŸ meydanından bir kez daha adaletli bir vergi sistemi için kanun teklifimizin meclisteki bütün siyasi partilerin ve 600 milletvekilinin oy birliÄŸiyle meclisten geçirilmesi için bir kez daha çaÄŸrı yapıyoruz” diye konuÅŸtu.

ÇerkezoÄŸlu, asgari ücretin insanca yaÅŸamaya yetmediÄŸini ve asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü ifade ederek, “2013 yılında bir asgari ücretli bir yıllık geliri ile 31 Cumhuriyet altını alırken bugün bir asgari ücretli ancak 9 tane altın alabiliyor bir yıllık geliriyle. Yani bir asgari ücretli bu 10 yılda 22 Cumhuriyet altını kaybetti. Enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücret yılda 4 kez güncellenmelidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇerkezoÄŸlu, asgari ücretin belirlenmesinde işçilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiÄŸini belirterek, “Asgari ücret komisyonunda işçilerin sesini duyurmak için mücadele ediyoruz. Asgari ücret komisyonu toplantılarına katılıyoruz ama sadece dinleniyoruz. Asgari ücret komisyonunda işçilerin taleplerine kulak verilmeli ve asgari ücret insanca yaÅŸamaya yetecek bir seviyeye çıkarılmalıdır” dedi.

Çerkezoğlu, işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.