Dersimliler 4 Mayıs’ta hükümet tarafından çıkarılan “Tunceli Tenkil Harekatı” kararı ve ardından yaşanan katliamı 80’inci yıl dönümünde protesto etti. Dersimliler baskıların bugün de devam ettiğini bildirerek, yıllardır süren asimilasyon politikalarına son verilmesini istedi
Dersimliler 4 Mayıs 1937’de hükümet tarafından çıkarılan ve on binlerce kişinin ölmesine neden olan “Tunceli Tenkil Harekatı” kararını protesto etti.
Ankara Dersimliler Derneği katliama yol açan kararın 80’inci yıl dönümünde basın toplantısı gerçekleştirdi. Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısına Demokratik Alevi Derneği, Halkların Demokratik Kongresi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Divriği Kültür Derneği ile KESK Ankara Şubeler Platformu katıldı. Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Ali Ekber Çiçek, hayatını kaybeden insanları unutmadıklarını ifade ederek, 80 yıl geçmesine rağmen devletin Dersimliler’den resmi özür dilemediğini ve Alevi inancının uygulanan politikalar sonucunda yok edilmeye çalışıldığını ifade etti. Devletin Dersim’de yaşayan insanlar üzerindeki asimilasyon politikalarına bir an önce son vermesini isteyen Çiçek, Dersimliler’in taleplerini şu şekilde sıraladı:
“4 Mayıs, ‘Dersim 38 Tertelesi’ resmi anma günü olarak kabul edilmeli ve devlet resmi özür dilemeli,
Seyit Rıza ile birlikte idam edilen Dersimlilerin mezar yerleri açıklanmalı,
1938’de evlatlık verilen ve askeri komutanlarca zorla hizmetçi yapılan Dersimli çocukların tam listesi açıklanmalı,
TBMM’de ‘Dersim 1937-38 Tertelesi Araştırma Komisyonu’ kurulmalı,
Dersim’i insansızlaştıran Munzur, Harçik ve Peri Vadileri’nde yapımı devam eden baraj inşaatları ile HES’ler durdurulmalıdır.”
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024