DEPSAŞ’ın 24 bin çiftçinin elektriğini kesme kararı, tarım ve gıda krizini daha da tetikleyebilir.

Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş (DEPSAŞ), faaliyet bölgesinde bulunan 30 bin tarımsal sulama abonesinin yüzde 81’inin borçlu olduğunu ve bu abonelere 2024 yılında enerji verilmeyeceğini açıkladı.

Artı Gerçek’ten Rojhat ABİ’nin haberine göre, bu karar, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak olmak üzere altı ilde tarım üretimini sekteye uğratabilir.

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DEPSAŞ’ın kararını “el insaf” diyerek eleştirdi. İskenderoğlu, “Dünyada gelişen pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra ciddi bir krize geçmiştir. Avrupa ülkeleri bunun farkına vararak savunma bakanlığından daha çok çiftçiye yatırım yapıyor. Türkiye devleti ise verdiği elektrik desteğini yıldan yıla düşürerek devletin elektrik yardımı tamamen kesildi. Devlet çiftçiye sahip çıkmalı, destek vermeli. Bunun üzerine verdiği desteği de kesiyor ve ithalat yapıyor. Şimdi de buğdaydan, pamuktan para kazanmayan çiftçinin elektriğini kesecekler. El insaf diyoruz. Bu kararı da kabul etmiyoruz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Adil Karatekin de DEPSAŞ’ın çiftçilere karşı yıllardır engelleyici tutum sergilediğini hatırlattı. Karatekin, “Elektrik enerjisi çiftçilerin en temel ihtiyacıdır. Yapılması planlanan elektrik kesintileri çiftçilerin üretimini olumuz etkileyecektir. DEPSAŞ’ın bu yaklaşımı yıllardır tarımı durma noktasına getirmiştir. Bu kurum kamu yararı gözetmeden çok yüksek meblağlı elektrik faturaları kesmektedir. Bu durumun tarımı ne kadar zor duruma düşürdüğü aşikardır” dedi.

DEPSAŞ’ın kararını eleştiren çiftçiler, hükümetin çiftçiye destek vermesi ve enerji maliyetlerini düşürmesi çağrısında bulundu.