DEPSAÅž’ın 24 bin çiftçinin elektriÄŸini kesme kararı, tarım ve gıda krizini daha da tetikleyebilir.

Dicle Elektrik Perakende Satış A.Åž (DEPSAÅž), faaliyet bölgesinde bulunan 30 bin tarımsal sulama abonesinin yüzde 81’inin borçlu olduÄŸunu ve bu abonelere 2024 yılında enerji verilmeyeceÄŸini açıkladı.

Artı Gerçek’ten Rojhat ABÄ°’nin haberine göre, bu karar, Diyarbakır, Åžanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak olmak üzere altı ilde tarım üretimini sekteye uÄŸratabilir.

Diyarbakır YeniÅŸehir Ziraat Odası BaÅŸkanı Süleyman Ä°skenderoÄŸlu, DEPSAÅž’ın kararını “el insaf” diyerek eleÅŸtirdi. Ä°skenderoÄŸlu, “Dünyada geliÅŸen pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra ciddi bir krize geçmiÅŸtir. Avrupa ülkeleri bunun farkına vararak savunma bakanlığından daha çok çiftçiye yatırım yapıyor. Türkiye devleti ise verdiÄŸi elektrik desteÄŸini yıldan yıla düşürerek devletin elektrik yardımı tamamen kesildi. Devlet çiftçiye sahip çıkmalı, destek vermeli. Bunun üzerine verdiÄŸi desteÄŸi de kesiyor ve ithalat yapıyor. Åžimdi de buÄŸdaydan, pamuktan para kazanmayan çiftçinin elektriÄŸini kesecekler. El insaf diyoruz. Bu kararı da kabul etmiyoruz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Åžubesi EÅŸ BaÅŸkanı Adil Karatekin de DEPSAÅž’ın çiftçilere karşı yıllardır engelleyici tutum sergilediÄŸini hatırlattı. Karatekin, “Elektrik enerjisi çiftçilerin en temel ihtiyacıdır. Yapılması planlanan elektrik kesintileri çiftçilerin üretimini olumuz etkileyecektir. DEPSAÅž’ın bu yaklaşımı yıllardır tarımı durma noktasına getirmiÅŸtir. Bu kurum kamu yararı gözetmeden çok yüksek meblaÄŸlı elektrik faturaları kesmektedir. Bu durumun tarımı ne kadar zor duruma düşürdüğü aÅŸikardır” dedi.

DEPSAÅž’ın kararını eleÅŸtiren çiftçiler, hükümetin çiftçiye destek vermesi ve enerji maliyetlerini düşürmesi çaÄŸrısında bulundu.