Yoksulluk Sınırı 47 bin lirayı aÅŸtı: Türk-Ä°ÅŸ’in Aralık ayı araÅŸtırması

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-Ä°ÅŸ) her ay düzenli olarak yaptığı araÅŸtırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Aralık ayında Ankara’da yaÅŸayan dört kiÅŸilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 431 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, Türkiye’nin ekonomik krizinin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Araştırmada, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) ile gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) hesaplandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Aralık ayında açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 7.5 artarak 14 bin 431 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise yüzde 7.4 artarak 47 bin 9 lira olarak belirlendi.

Araştırmada ayrıca, bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de hesaplandı. Buna göre, bekâr bir çalışanın gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı 4 bin 608 lira, gıda ve diğer zorunlu ihtiyaçlar için yapması gereken toplam harcama tutarı ise 18 bin 796 lira oldu. Bu rakam da 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücret olan 17 bin 2 lirayı aştı.