Süper Kupa maçı Atatürk posteri ve pankartı krizi nedeniyle iptal edildi

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın baÅŸkenti Riyad’da oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçı, Atatürk posteri ve pankartı ile Ä°stiklal Marşı’nın okunmasına izin verilmemesi nedeniyle iptal edildi.

Galatasaray ve Fenerbahçe, maçın oynanmaması durumunda sahaya çıkmayacaklarını TFF’ye iletti. TFF de, ev sahibi ülke yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucunda maçın iptal edildiÄŸini açıkladı.

Maç, 29 Aralık Cuma günü saat 20.45’te oynanacaktı.

Kriz nasıl başladı?

Süper Lig 2022-2023 Sezonu Åžampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası Åžampiyonu Fenerbahçe, bu akÅŸam Turkcell Süper Kupa maçında karşılaÅŸacaktı. Suudi Arabistan’ın baÅŸkenti Riyad’daki Al-Awwal Park (Kral Suud Ãœniversitesi) Stadyumu’nda saat 20.45’te oynanacak maç öncesi Suudi yetkililerin Süper Kupa maçı öncesi Atatürk posterine, ‘Yurta Sulh, Cihanda Sulh’ pankartına, Atatürk tişörtlerine ve Ä°stiklal Marşı’nın okunmasına izin vermediÄŸi ortaya çıktı.

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Ä°stiklal Marşı ve Atatürk pankartları ile tişörtlerine izin verilmemesi durumunda maça çıkmayacaklarını TFF’ye ilettiÄŸi belirtildi.

TFF ve Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndan açıklama

TFF’den konuyla ilgili yapılan açıklamada “DeÄŸerli Basın Mensupları, Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Åžehitlerimiz için saygı duruÅŸuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı Ä°stiklal Marşımız ile baÅŸlayacaktır. Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz.” denildi.

Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, ‘Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oynanacak Türkiye Süper Kupa Final Maçında Ä°stiklal Marşımız ve Türk Bayrağına izin verilmeyecek’ şeklindeki iddialar doÄŸru deÄŸildir. Süper Kupa Maçı öncesinde sahada Türk Bayrağı, her iki kulübün bayrakları ve Turkcell Süper Kupa bayrağı açılacaktır. Işık ÅŸovları ile açılış seremonisi ve ÅŸehitlerimiz için gerçekleÅŸtirilecek 1 dakikalık saygı duruÅŸunun ardından Ä°stiklal Marşımız okunacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Oyuncular sahaya çıkmadı

Galatasaray ve Fenerbahçe kafilelerinin görüşmenin yapıldığı otelden farklı otellerde başkanlarından gelecek son kararı bekledi.

Süper Kupa karşılaÅŸmasında futbolculara maçın oynanmayacağı tebliÄŸ edildi. GS ve FB’li futbolcular Ä°stanbul’a dönüyor.

BeÅŸiktaÅŸ’tan davet

BeÅŸiktaÅŸ, maçın BeÅŸiktaÅŸ’ta bulunan TüpraÅŸ Stadyumunda yapılması davetinde bulundu. BeÅŸiktaÅŸ tarafından yapılan açıklamada “Kapımız Açık! Cumhuriyetimizin 100. yılında oynanacak Süper Kupa finalini, uygun bir tarihte, Atamızın semtinde, dünyanın en güzel stadyumunda oynamak üzere, Atatürk sevdalılarını Türk bayraklarıyla Dolmabahçe’ye bekleriz.” denildi.

Ayrıca, Samsun ve Diyarbakır’da davet edenler arasında bulunuyor…

Kriz sonrası tepkiler

Süper Kupa maçının iptali sonrası Türk kamuoyunda tepkiler yükseldi.

Siyasi partiler, spor kulüpleri ve vatandaşlar, maçın iptal edilmesini eleştirdi.

TFF BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi’nin saÄŸlık durumu

TRT Spor’un canlı yayında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi’nin Suudi Arabistan’da kaldığı otelde fenalaÅŸtığı iddia edildi. Yayında otele ambulansın geldiÄŸi görüldü. TTF’den EkÅŸi’nin saÄŸlık durumunun iyi olduÄŸuna yönelik açıklama yapıldı.