Denizlere saygı “Selimiye Yolcuları”‘na selam…

2017 yılında Marmaris kitap fuarında aldığım kitabın adıdır “Selimiye Yolcuları”. Hakkı Gümüştaş yazmış. Yeni okuma fırsatım oldu ve çok etkilendim. Anlatılan, Selimiye kışlasında özgürlük mahkumlarının hikayesidir. 68 kuşağının ve biz 78 kuşağının tutsak kılındığı zindanlarından, koğuşlarından   her şeye rağmen  özgürlük tutsaklarının yükselen onurlu sesinin hikâyesidir “Selimiye Yolcuları”.

6 Mayıs 1972 günü yüzlerce belki de binlerce devrimci , demokrat , yurtsever gencin sessizliğe ve kedere büründüğü çünkü Denizlerin asıldığı haberinin  dalga dalga yayıldığı gündü o gün. Üç fidan, darağacında son sözlerini katillerin yüzüne karşı haykırdığı gecenin sabahında Selimiye kışlasına düşen acı haberin yol açtığı derin travmanın tüm bedenleri sarıp, için için yaktığı  gündü o gün.

O günleri yaşayanlardan biriydi Hakkı Gümüştaş çünkü yaşamayan biri  o günleri yazamazdı yıllar sonrasında bu kadar etkili…

Bize ışık tutan, karanlıklara karşı direnme gücü veren, haksızlık ve zulüm karşısında susmamayı seçme iradesini kazandıran o üç büyük insanın idam edilişlerinin 46. yılında, okuduğum bu kitabı dostlarla paylaşmanın anlamlı olacağını düşündüm.

Gün, Denizlerin yolunu izleme günüdür. Onlar halkların kardeşliğini savuna savuna gömüldüler güneşe. Bizler onların ışığına tutuna tutuna geldik bu güne, yarınlara da aynı ışığı izleyerek varacağız…