BM: Küresel kokain üretimi 2021 ile 2022 arasında yüzde 35 artarak rekor seviyelere ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM), Covid-19 kapanmalarının ardından düşen uyuşturucu taleplerinin yeniden artmasıyla küresel kokain üretiminin 2021 ile 2022 arasında yüzde 35 artarak rekor seviyelere ulaştığını bildirdi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından hazırlanan rapor, küresel kokain üretiminin ciddi ölçüde arttığına işaret ediyor.

Uluslararası seyahat kısıtlamalarının arttığı Covid-19 salgını sürecinde uyuşturucu pazarı da daraldı. Sokağa çıkma yasakları sırasında gece kulüpleri ve barlar kapatıldığı için kokain talebi oldukça düştü.

Raporda, salgın esnasındaki kapanmaların ardından uyuşturucu talebinin yeniden arttığı ve kokain üretiminin rekor seviyelere ulaştığı kaydedildi. Buna göre kokainin ham maddesi olan koka ekimi, 2021 ile 2022 arasında yüzde 35 arttı.

Rapora göre Batı ve Orta Afrika’da kaçakçılık için yeni merkezler ortaya çıkarken, uyuÅŸturucu kaçakçıları tüketicilere teslimatta uluslararası posta hizmetlerini daha sık kullanmaya baÅŸladı.

En büyük kokain pazarının başında, sırasıyla Avrupa, Kuzey Amerika, Güney ve Orta Amerika ve Karayipler geliyor. Afrika ve Asya’daki pazarların “halen sınırlı” olsa da pazarın bu bölgelerde de geniÅŸleme potansiyeli bulunuyor.

Kokainin Avrupa pazarlarına geçiÅŸinde kullanılan Batı ve Orta Afrika’nın rolü, 2019’dan bu yana önemli ölçüde artıyor.

Avrupa’ya eriÅŸim saÄŸlanan transfer yollarında deÄŸiÅŸimler olsa da Kolombiya halen kaçakçılık yollarını domine ediyor.

Avustralya’da kokain tüketimi 2020 ortalarında zirveye ulaÅŸtı, ertesi yıl yüzde 50 düştü. Ancak 2021’in son birkaç ayında yeniden toparlanma eÄŸilimi gösterdi.

Meksika ve Balkan ülkelerinden suç grupları, uyuşturucu maddeye erişimi kolaylaştırmak amacıyla üretim merkezlerine yakınlaştı.

Kokainin en güçlü ve en tehlikeli formu olan taş (Crack) kokain kullanımı, İngiltere, Belçika, Fransa ve İspanya da dahil olmak üzere birçok Batı Avrupa ülkesinde artış eğilimi gösterdi.

Ukrayna’da geniÅŸleyen pazar, geçen yıl ÅŸubat ayında Rusya ile baÅŸlayan savaÅŸla birlikte daraldı.