Birini Affetmemek Ne Zaman İyidir?

Çoğu insan affetmeyi yaşamında epey erken öğrenir: Çocuk bir şey yapar ardından özür diler, onlara affedildiğini söylersiniz. Ama yaşamın ilerleyen vakitlerinde insanların yaptıkları yanlış davranışları affetmek daha zor bir hal alır.

Affetmek Nedir?

Dini bağlamlarda çok sık düşünüldüğü için affetmek, kısaca tanımlanması zor bir kelime olabilir. Bununla birlikte, Londra Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Joanna North bir kitabında affetmenin ardındaki fikri şöyle anlatır:

“Affetmenin değeri, esasen yanlış yapanın eylemi için sorumluluğunun kabulünü gerektirmesi durumunda yatmaktadır ve ikinci olarak affetme tipik olarak haksızlığa uğrayan tarafından bir çabayı içermektedir: Yanlış yapana göre kendini geliştirmeye dayanan bilinçli bir girişimdir.

, Birini affetme kararınız onun gelecekteki eylemlerine bağlı olmamalıdır. Gelecekte ne yapacaklarını kontrol edemezsiniz, ancak kendinizi geçmiş davranışların tekrarından korumak için sınırlar koyabilirsiniz.

Birini Affetmek Ne Zaman İyidir?

Bu, affetmekle ne demek istediğine geliyor. Size yanlış yapan kişinin, değişmeye istekli olup olmadığına bakmaksızın tekrar hayatınıza girmesine izin vermeyi mi düşünüyorsunuz? Yoksa zihinsel alanınızı boşaltmak için o kişiye karşı zihinsel olarak kin beslemekten kaçınacağınızı mı kastediyorsunuz? Genellikle ikincisi tercihimizdir.

“Sizi incitenleri affedin, affedilmenizi hak ettikleri için değil, öfkenizi salıp affetmenizi sağlayana kadar asla mutlu olamayacağınız için.”  (John Lock)

Bu alıntı oldukça önemli çünkü bağışlamanın bize verdiği ödülleri vurgulamakta. Bununla birlikte affettiğiniz kişiyle bir ilişki sürdürmek konusunda hiçbir şey söylemez. Birini affediyor olmanız, onun davranışlarını tasvip ettiğiniz anlamına gelmediğini unutmayınız. Ayrıca onları affettiğinizi söylemek zorunda değilsiniz, bu özellikle ilişkiyi sürdürmek istemiyorsanız önemli bir unsurdur.

Bununla birlikte size yanlış yapan birini affetmek iyi olsa da sürekli olarak bir istismar modeli sergileyen birinin hayatınıza geri girmesine izin vermeniz önerilmez. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Bir çalışma, 148 genç yetişkinle psikolojik stres, refah ve affetme arasındaki bağlantıya ışık tutmaya çalıştı. Araştırmaya göre yaşam boyu stresi daha fazla olan ve bağışlama düzeyi daha düşük olan kişilerin, yaşlandıkça daha kötü zihinsel sağlık sonuçlarına sahip olduklarını keşfettiler. Bununla birlikte yaşam boyu stres, bağışlama ölçümlerinde yüksek puan alan gönüllülerde olabilecek kötü zihinsel sağlık sonuçlarını öngörmemiştir.

Evli çiftlerde yapılan bir araştırmadaysa affetme yeteneğinin erkekler için evlilik doyumunu artırdığı fark edildi. Benzer şekilde kadınlarda kendine olan farkındalık arttıkça evlilik doyumu doğru oranda yükselmiştir. Psikologlar ise evlilik danışmanlarının bu becerileri erkenden geliştirmek için genç evli çiftlerle birlikte çalışması gerektiği sonucuna vardılar. Sonuç olarak bireyler bu becerileri aile fertleriyle olan ilişkilerinde de kullanabilirler.