Bir öğretmenden öğrencilerine mektup…

Sevgili gençler ve değerli arkadaşlar, bilindiği üzere bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 bir diğer ifadeyle hızlıca literatürümüze giren pandemi(nin)  yarattığı ciddi can kaybı ve vaka sayılarının artışı nedeniyle kısmı kapanmadan sonra tam kapanmaya doğru bir evrilme durumunun yaşandığı söz konusudur.  Alınan kararlar ve tam kısıtlanmaların olması durumu siz sınav öğrencilerin motivesini düşürmüş ve büyük ölçüde demoralize etmiştir. Ama her şeyin başı önemle altını bir kez daha çizerek “sağlık” demek yerinde olacaktır. Sağlığımızın yerinde olmadığı her anın ve zamanın paha biçilmez olduğu, özellikle covide yakalananların yaşadığı travmalarda, yakınlarının can kayıplarında görüldüğü tablolarda daha da net anlaşılıyordur.

Evet, siz sevgili gençler, aylardır çok büyük emek ve gayretle çalıştınız ve çabaladınız.  Pandemi nedeniyle belki çoğu zaman rutinleriniz bozuldu. Bu rutinlerin yerini tutacak yeni rutinler yarattınız.  Yeri geldiğinde başarılı oldunuz, yeri geldiğinde başarısız. Kâh üzüldünüz, kâh sevindiniz. Her düştüğünüzde kalkmayı bildiniz. Tüm bu olanlara rağmen sabırla devam ettiniz. Bu sürecin herkesi farklı koşullarda etkilediği gibi siz sınav öğrencilerini ciddi ölçüde etkilemiş oldu. Bir taraftan konuları yetiştirme korkusu, bir taraftan sınav ertelenir mi kaygısı ya da son anda konularda azaltmaya/çıkartılmaya gidilir mi endişesi. Umarım tüm bunlar yaşanılmadan hayırlısıyla bu süreci sağlıkla, güzellikle ve kolaylıkla verebilmenizdir. Bilhassa tam kapanma/ kısıtlamaların olduğu şu üç haftalık bir zaman diliminde evlerinizde kalma durumunu evi/ evin ortamını ve koşullarını kendiniz için nasıl fırsata/faydalı olmaya çevirebilirizi konuşalım.

Öncelikle kıymetli gençler, düzenli bir çalışma ortamı ve motivenizi yüksek tutacak uygun bir mekân yaratmanız. Masada gereksiz çok sayıda kitap, soru bankaları ve fazlalıkları ortadan kaldırın. Bilhassa dikkatinizi dağıtacak tablet, bilgisayar ve telefon benzeri dijital araçları yanınızda bulundurmayın.

Bu zaman diliminde yeni bir planınız ve programınız olmalı. Özellikle konularınız bittiyse ve eksiklikleriniz kalmadıysa genel ve bölüm denemeleri çözün. Lakin henüz konularınız bitmediyse bu süreçte bitireceğiniz konuları ve unuttuğunuz yerleri tekrar yaparak hafızanızda canlı tutmaya çalışın ve bir not defterine yapacaklarınızı listeleyin bu günlerde bitirmeyi hedefleyin.

Moral ve motivenizi mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalışın. Kendinize özgüven ve inanç telkin edin. Azim ve gayretle çalışmalarınıza devam edin.

Kaygı ve korkunuzu minimize etmeye çalışın. Az kaygı çalışmama orta düzeyde kaygı çalışmayı ve başarıyı,  yüksek kaygı ise başarısızlığı doğurur.

Ramazan dolayısıyla günlük rutinleriniz değişikliğe uğramış olsa da yeniden rutinlerinizde değişikliğe gitmeye çalışın. Özellikle iftar ve sahur vakitlerinin sonrasında çalışma ve uyku rutinlerinizde değişikliğe gidebilirsiniz. Kendinize uygun ve verimli olacak zaman dilimini belirlemeye çalışın.

Siz sevgili gençler, sosyal bir varlık olmanız hasebiyle çalışma düzeninizi ve temponuzu düşürmeyecek şekilde belirli saatlerde aile fertlerinizle muhabbet edebilir, telefon ile sevdiklerinizle (arkadaş, dost, akraba, yeğen, kuzen, öğretmen vs.) görüşebilir ve iletişim kurabilirsiniz.

Unutmayın değerli gençler, “ maksadın yüceliği yolun meşakkatli oluşundandır”.  Yaşadığınız müddetçe umut vardır. İçinde bulunduğun ve deneyimlediğin bu günleri yukarıda belirttiğim gibi fırsata çevirmen senin elinde. Yeterki yoluna devam et, bir yolcu edasıyla arada soluklansanda nefesin kesilsede yolundan caymadan, pes etmeden, yılmadan azim ve şevkle, çalışmalara devam edebilirsin. Başarı, mücadele ruhunu kaybetmeden yol alan mücadele ruhlu olanlarındır.

Evet değerli gençler;

Evde kaldığınız bu süreçte verimli, düzenli ve istikrarlı bir çalışmayla, neticesini hayal ve umut ederek sürdürebilmeniz dileğiyle. Hoşça kalın. Sağlıcakla kalın.

Nazan Sertkaya
(Rehber Öğretmen)