Bazı Yırtıcı Balıklar, İklim Değişikliği Yaşam Alanlarını Kaybedebilir

Köpekbalıkları, orkinoslar ve kılıçbalığı da dahil olmak üzere 12 yüksek göç eden yırtıcı balık yırtıcı türü üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bunların çoğu 2100 yılına kadar Kuzeybatı Atlantik ve Meksika Körfezi’ndeki uygun habitat alanlarını kaybedebilir.

Bu bölgeler en hızlı ısınan okyanus bölgeleri arasındadır ve yüzyılın sonuna kadar deniz ekosistemlerinde iklim kaynaklı değişikliklerin bir işareti olarak 1-6°C arasında artacağı tahmin ediliyor.

Bazı durumlarda, ekonomik ve ekolojik açıdan önemli türler yüzyılın sonuna kadar uygun yaşam alanlarının yüzde 70’inden fazlasını kaybedebilir. Çoğu durumda, iklim kaynaklı bu değişikliklerin etkileri şimdiden gözlemlenebilir durumda.

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, “İklim değişikliğinin devam eden ve öngörülen etkileri, dinamik deniz ekosistemlerinin adaptif ve proaktif bir şekilde yönetilmesine yönelik acil ihtiyacı olduğunu” gösteriyor

Ekolog Camrin Braun tarafından yönetilen çalışmada, güneydoğu ABD ve Orta Atlantik kıyılarının açıklarındaki alanlar, çok türlü habitat kaybının öngörülen sıcak noktaları olarak belirlendi. Araştırmacılar üç köpekbalığı, beş orkinos ve dört (billfish) deniz turnası (yelkenbalığı, mavi marlin, beyaz marlin ve kılıçbalığı) türü üzerindeki etkileri inceledi. Araştırmacıların model çerçevesi türlere göre potansiyel adaptasyon veya termal toleransı hesaba katmasa da sonuçlar “incelenen neredeyse tüm (çok göç eden) türler için baskın ve yaygın habitat kaybına işaret ediyor.”

İklim değişikliğinin bu türlerin nerede oldukları ve nasıl yaşadıkları konusundaki statükoyu temelden değiştirmesi bekleniyor.

Çalışmanın ortak yazarı Rebecca Lewison “Araştırmamız, iklim değişikliği projeksiyonlarından değil, son yirmi yılda gözlemlenen ampirik verilere dayanarak iklim kaynaklı değişikliklerin şu anda gerçekleştiğini gösteriyor. Dolayısıyla, bulgularımız yakın vadede daha büyük tür değişimlerine işaret etse de tür dağılımlarında halihazırda meydana gelen önemli değişiklikleri de açıklığa kavuşturuyor” diyor.

Makaleye göre, bu türlerin habitat ve dağılımlarındaki değişimler “ilgili balıkçılık ve iklim değişikliğinin balıkçı toplulukları üzerindeki sosyoekonomik etkileri konusunda endişelere yol açıyor”.

Braun, “İnsanların uyum sağlayabilmesi ve iklime dirençli veya iklime hazır yönetim politikaları geliştirebilmemiz için neler olacağını anlamaya çalışmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. (Ajans Bizim)