Avrupa’nın et ve balık tüketimi haritasında Türkiye liste sonu

Avrupa ülkelerinin yıllık, et ve deniz mahsulü tüketimi haritasını çıkarıldı. Avrupa’da et tüketimi, kıtanın çoÄŸu ülkesinde oldukça yüksekken, Türkiye düşük seviyesi ile dikkat çekiyor

Landgeist, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerini kullanarak Avrupa ülkelerinin yıllık, et ve deniz mahsulü tüketimi haritasını çıkardı.

Türkiye en alt sırada

Avrupa’da et tüketimi, kıtanın çoÄŸu yerinde oldukça yüksekken, Arnavutluk, Moldova, Kuzey Makedonya, Türkiye ve Bosna’nın açık ara farkla çok düşük olması dikkat çekiyor. FAO’nun verilerine göre oluÅŸturulan haritaya göre bu ülkelerde yıllık kiÅŸi başı 39 kilogram et tüketimi yapılıyor.

et.png

Balık tüketiminde de en gerideyiz

Avrupa ülkelerinin balık tüketimi haritasına göre, karayla çevrili ülkelerin kıyı ülkelerinden çok daha deniz mahsulü tüketmesi az tüketmesi ÅŸaşırtıcı deÄŸil fakat dikkat çekici. FAO’nun verilerine göre oluÅŸturulan haritada, yılda kiÅŸi başı 92 kg ile Ä°zlanda halkı diÄŸer tüm ülkelerden çok daha fazla deniz ürünü tüketiyor. Ä°zlanda halkı sadece Avrupa’da deÄŸil, tüm dünyada en büyük deniz ürünleri tüketicisidir.

Türkiye’de kiÅŸi başı 5 kg balık tüketiliyor

Ä°zlanda’nın deniz mahsulleri tüketimi karşısında; Norveç, Portekiz ve Ä°spanya’da deniz ürünleri yüksek olarak görülmemesine raÄŸmen, bu 3 ülke çok büyük miktarda deniz ürünü tüketiyor ve halen dünya çapında dünyanın en büyük deniz ürünleri tüketicilerinden. Norveç ve Portekiz dünyada ilk 10’a, Ä°spanya ise ilk 20’ye giriyor. Türkiye ise yılda kiÅŸi başına düşen 5 kilogramlık deniz mahsulü tüketimi ile en alt sıralarda yer alıyor.

Obezitede birinciyiz

FAO’nun 2018 verilerine göre Türkiye’de et tüketimi yıllık kiÅŸi başı 39 kilogram, balık tüketimi yıllık kiÅŸi başı 5 kilogram seviyelerinde iken, yüksek obezite oranında da Türkiye açıkça ayrışıyor.

Et ve balık tüketiminin düşük olduğu ülkemizde obezitenin yüksekliği ise başta çocuklar olmak üzere toplumda tüketilen endüstriyel ürünlerin etkisini, hareketsizlik ve dengesiz beslenmeyi gösteriyor.