Arjantin’de on binlerce kişi Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta insan hakları ihlalinden hüküm giymiş bir mahkumun cezasını düşürmesi kararını protesto etti.
Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra 1970 ve 80’li yıllarda kaçırma ve işkence gibi insan hakları ihlallerinden suçlu bulunmuş çok sayıda mahkum da alt mahkemelere başvurarak serbest bırakılmaları talebinde bulundu.
1976-1983 arasındaki diktatörlük rejimi boyunca çocuklarını kaybeden ve her hafta haksızlıkları protesto etmek amacıyla bir araya gelen ‘‘Mayıs Meydanı Anneleri’‘, gelenekselleşmiş beyaz başörtüleriyle protestolara destek verdi.
Arjantin parlamentosunda farklı siyasi partiler bir araya gelerek söz konusu kararın diğer mahkumlar için emsal teşkil etmesinin önüne geçmek için yeni bir yasa üzerinde uzlaştı.
Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri Kongre’yi tebrik etti:
“Kongre’yi, mahkemenin kararından sonra oluşabilecek boşluğu kapatan bir yasa üzerinde hızlıca uzlaştığı için tebrik etmek istiyorum. Ben bu yasağa karşıyım. Dokunulmazlık veren her türlü düzenlemeye karşıyım, hele bir de insanlığa karşı suç işleyenlere uygulandığında.”
Arjantin’de askeri diktatörlüğün olduğu 1976-1983 yılları arasında rejime muhalif 30 bin kişinin kaçırılıp işkence sonucu öldürüldüğüne inanılıyor.
Resmi rakamlara göre ‘kirli savaş’ olarak adlandırılan bu dönemde kayıp kişi sayısı 6 bin.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024