Almanya-Türkiye gerginliği: Alman yatırımcılar tetikte

Almanya’nın Türkiye’ye yönelik yeni önlemler alma kararı sonrası gözler iki ülke arasında ekonomik iliÅŸkilere çevrildi. Alman Ekonomi Bakanı ve yatırımcılara göre güven kaybı yeni yatırımları etkileyebilir.

Alman Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, Alman ÅŸirketlerin Türkiye’de ÅŸu an var olan politik iklimde yaptırım yapmasının çok güç olduÄŸunu belirtti. Zypries, “EÄŸer Alman ÅŸirketler kara listeye alınıyor ve terörün destekçisi olarak damgalanıyorsa, bu durum Türkiye’de yeni iÅŸ ve yatırım yapmayı son derece zorlaÅŸtırır” dedi.

Alman yatırımcılar da ikili iliÅŸkilerdeki belirsizliÄŸin Türkiye’de yatırımı etkileceÄŸi görüşünde.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları BirliÄŸi’nin Dış Ticaret Sorumlusu Volker Treier, Alman ÅŸirketler arasında güvensizliÄŸin darbe giriÅŸimi sonrasında hissedilmeye baÅŸlandığına dikkat çekti. Türkiye ile son yaÅŸanan gerginliklerin güvensizliÄŸi artırdığının altını çizen Treier, “Åžu ortamda Alman ÅŸirketlerin Türkiye’de yatırım yapacağını düşünmek zor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Güven kaybı çok büyük”

Alman Dış Ticaret BirliÄŸi de yaptığı açıklamada gündeme gelen önlemlerin hayata geçirilmesi durumunda Türkiye’deki yatırımların etkilenebileceÄŸini belirtti. Birlik, Alman firmalarında zaten var olan güvensizliÄŸin son geliÅŸmelerin ardından daha da artabileceÄŸini kaydetti.

Açıklamasında “ÅŸu andaki durumda hiçbir ÅŸirkete yatırım yapmasının tavsiye edilemeyeceÄŸini” ifade eden Birlik, “ÅŸu anda bir gerginliÄŸin söz konusu olduÄŸunu ve tüm taraflara için de acı verdiÄŸini” vurguladı. Açıklamada, “güven kaybının çok büyük olduÄŸu ve ekonomide en önemli ÅŸeyin güven olduÄŸu” belirtildi.

Alman Dış Ticaret BirliÄŸi’nin verilerine göre, Alman ÅŸirketleri 2016 yılında 21 milyar 900 milyon tutarında ihracat yaptı. Bunun ihracatın yarısını otomobil ve makina oluÅŸturuyor.

Alman Sanayiciler BirliÄŸi de Türkiye’deki geliÅŸmelerin giderek daha fazla endiÅŸe yarattığını açıkladı. Alman Sanayiciler BirliÄŸi Müdürü Joachim Lang, Rheinpfalz gazetesine yaptığı açıklamada, mesnetsiz suçlamaların Türkiye’deki Alman firmalarında güvensizlik yarattığını belirtti.

Türkiye, BASF ve Daimler gibi büyük Alman ÅŸirketlerini teröre destek vermekle suçlamıştı. Alman Zeit gazetesinde yer alan habere göre Türkiye, içinde 68 kiÅŸi ve ÅŸirket adının bulunduÄŸu bir listeyi Alman Federal Emniyet TeÅŸkilatı’na (BKA) verdi.

Türkiye’nin teröre destek verdikleri iddiasıyla suçladığı kiÅŸi ve ÅŸirketler arasında Almanya’nın önde gelen büyük ÅŸirketlerinden Daimler ve BASF da bulunuduÄŸu bildirildi.

“Tereddüt oluÅŸturmaya çalışmak kabul edilebilir deÄŸil”

BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek Alman basınında yer alan iddiayı yalanladı. ÅžimÅŸek, sosyal medya paylaÅŸtığı mesajında, “Türkiye’nin Daimler ve BASF’yi incelediÄŸi yönündeki haberler tamamen yanlış. Alman yatırımcılara kapımız açık” dedi.

Ekonomik iliÅŸkilerle ilgili CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın’dan da deÄŸerlendirme geldi.

Kalın, “Küçük siyasi hesaplarla ekonomik iliÅŸkileri gölgelemeye çalışmak Türkiye’deki Alman yatırımcıların zihinlerinde tereddüt oluÅŸturmaya çalışmak kabul edilebilir bir ÅŸey deÄŸil. Biz Türkiye’deki Alman yatırımlarının güvende olduÄŸunu ifade ettik” dedi.

Turizm etkilenir mi?

Ä°ki ülke arasındaki gerginlik turizmde de etkisini gösterebilir. Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının sertleÅŸtirileceÄŸini açıklaması Alman turizm ÅŸirketlerini endiÅŸelendirdi.

Seyahat davranışlarında güvenlik endiÅŸeleri ve siyasi iklimin önemle rol oynadığını belirten Alman Seyahat Acentaları BirliÄŸi sözcüsü, Gabriel’in açıklamasının rezervasyonları nasıl etkileyeceÄŸini önümüzdeki günlerde gözlemleyebileceklerini ifade etti.

Tatilcilerin seyahatlerini şu anda planladıkları gibi gerçekleştirdiğini belirten sözcü, iptaller ve rezervasyon değişimleri için var olan kuralların geçerli olduğunu da sözlerine ekledi.