Almanya nükleer enerjiyi bırakıyor

Almanya’nın son üç nükleer santrali bugün kapanıyor.

Emsland, Neckarwestheim II ve Isar II reaktörlerinin kapatılması, ülkenin uzun süredir planlanan yenilenebilir enerjiye geçişinin bir parçası.

Ancak bu girişim diğer sanayileşmiş ülkeler tarafından yurt dışında yakından izleniyor ve bazı şüphelerle karşılandı.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve İngiltere gibi ülkeler, gezegeni ısıtan fosil yakıtların yerini almak için nükleer enerjiyi hayati önemde görüyor. Geçen ayki Bahar Bütçesinde , Birleşik Krallık Şansölyesi Jeremy Hunt, hükümetin “tamamen nükleer enerjiye bağlı kalacağını” söyledi.

Almanya’da, ilk olarak on yıldan uzun bir süre önce kararlaştırılan kapatmayı durdurmak için başarısız çağrılar yapıldı.

Three Mile Adası, Çernobil ve Fukuşima’daki nükleer felaketlerin körüklediği kamuoyu baskısı, birbirini izleyen Alman hükümetlerine, nükleer karşıtı aktivistlerin güvensiz ve sürdürülemez olduğunu öne sürdükleri bir teknolojinin kullanımına son vermeleri için baskı yaptı.

Çevre grupları, 3 reaktörün dışında kutlamalar yapmayı planladı.

Ancak atom enerjisi savunucuları , nükleer enerjinin çok daha az sera gazı emisyonu ürettiğini savunarak, iklim değişikliğini engellemeye yönelik küresel çabaların bir parçası olarak önce fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini söylüyor .

Geçen yıl Ukrayna’daki savaş nedeniyle enerji fiyatları fırlarken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz hükümetinin bazı üyeleri nükleer santralleri kapatma konusunda kararsız kaldılar.

Hükümet, Aralık 2022 son tarihini bir defaya mahsus uzatmayı kabul etti, ancak Scholz son geri sayımın 15 Nisan’da yapılacağını açıkça belirtti.

Hükümet, güneş ve rüzgardan elektrik üretimini artırmak için adımlar atsa da kısa vadede Almanya’nın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için artık daha çok kirletici kömür ve doğal gaza güveneceğini kabul etti.

Ülke, 2045 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.