‘Yemen’de 1,65 milyon yaşlı açlık riski altında’

Help Age International’ın Yemen raporu, bu ülkedeki yaşlı nüfusun dramını gözler önüne seriyor.

Uluslararası bir kuruluş, on ülkeyi kapsayan bir çalışma kapsamında Yemen’deki kriz ve savaşın yaşlılar üzerindeki etkisini araştırdı ve 1.65 milyon kişinin açlık riski altında olduğunu ortaya koydu.

Tüm yaşlıların onurlu, sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürme hakkını savunan küresel bir örgüt ağı olan Help Age International, Yemen’deki yaşlıların özellikle temel gıda maddelerinin yüksek fiyatlarından etkilendiğini ve çoğunun gıda alımlarını azaltmak, günlük gıda alımlarını sınırlamak ve öğünlerinin boyutunu küçültmek zorunda kaldığını doğruladı.

Çalışma, küresel gıda, yakıt ve mali krizin on ülkedeki etkilerini inceleyen bir projenin parçası ve Yemen bu serideki yedinci ülke.

Araştırmaya göre birçok yaşlı kadın, çocukları ve torunları daha fazla yiyebilsin diye gıda alımını da kısıtlıyor. Bir gün oruç tutuyorlar ve ertesi gün ortalama sadece bir öğün yemek yiyorlar. Ülke genelindeki açlık riski altındaki yaşlı nüfusun 1 milyon 650 bini geçtiği belirtiliyor.

Bazı yaşlı kadınlar yiyecek alacak paraları olmadığı için sokaklarda para dileniyor.

Raporda, yaşlıların yakıt maliyetlerinin hızla yükselmesi ve buna bağlı olarak ulaşım masraflarının artması nedeniyle sağlık kliniğine gitmekten vazgeçtikleri belirtiliyor. Düşük maliyetli, kalitesiz ilaçlar satın alma yoluna gidiyorlar ve bazıları da borçlanıyor.

Günlük ihtiyaçlar için eşyalarını satıyorlar

Yaşlı insanlar, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için mobilya gibi ev eşyalarını ve mücevher gibi değerli eşyalarını satarak gelir elde etmeyi tercih ediyor. Ancak, market alışverişi ya da tıbbi ihtiyaçlar için borç biriktiriyorlar ve borçlarını geri ödeyecek imkânları yok.

Çalışma, Yemen hükümetini “yaşlıların karşılaştığı zorlukları hafifletecek stratejiler” izlemeye ve yaşlıların acılarını hafifletmek için acilen harekete geçmeye çağırdı.

Ulusal ve uluslararası yardım programlarının yaşlıları en kırılgan gruplar arasına dahil etmesi istenen raporda, yaşlıların gıda ve ilaca erişimine öncelik verilmesi gerektiği de belirtiliyor.

Raporda, hükümetin “yaşlı insanların yaşamlarını iyileştirmek için topluluk ortaklıkları kurması ve topluluk rehberliği sağlaması” gerektiği ifade edildi.

Yemen’deki savaş işsizlik ve işgücü piyasasındaki uçurumu genişletti.

Yaşlılar ve çocuklar işgücüne katılıyor ve ekonomistlere göre genellikle düşük ücretleri ve karmaşık çalışma koşullarını kabul ediyorlar.

Hükümet istatistiklerine göre, Yemenli yoksulların yüzde 80’inden fazlası kırsal kesimde yaşıyor ve tarıma bağımlı ve bunların yarısından fazlası, eğitim ve iş arayan gençlerin aksine, tarımla ilişkili olan yaşlı insanlar.