AİHM’den HDP davasına öncelik

AÄ°HM, aralarında Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduÄŸu 12 HDP’li hakkındaki baÅŸvuruyu acil koduyla iÅŸleme koydu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP yöneticilerinin dava başvurusunu acil koduyla işleme koydu. Strasbourg Mahkemesi, başta HDP yöneticilerine yönelik tutukluluk kararının yasallığı olmak üzere Türk hükümetinden savunma istedi.

AÄ°HM, aralarında Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduÄŸu 12 HDP’li hakkındaki geçici tutukluluk karar ve koÅŸullarının yasallığı ve bu koÅŸulların Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi ile uyumu konusunda Türk hükümetine bir dizi soru yöneltti.

Mahkemenin yönelttiÄŸi sorular arasında, geçici tutukluluk kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi’ne itiraz aÅŸamasının, özellikle de Anayasa Mahkemesi’nin bu itiraza yanıt vermekte gecikmesinin, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’ne uygun olup olmadığı da var.

AİHM öncelikli görecek

HDP üyeleri adına AÄ°HM’ye baÅŸvurular bu yıl mart ve nisan aylarında yapılmıştı. AÄ°HM iç tüzüğünün 41’inci maddesi temelinde yapılan baÅŸvuruların Mahkeme tarafından “öncelikli dosya” olarak ele alınıp “ivedilikle incelenmesi” talebinde bulunulmuÅŸtu. AÄ°HM bu talebe olumlu yanıt verdi.

BaÅŸvuruda, hastalık nedeniyle tedavisi sürdüğü halde hakkında yakalama emri çıkarılan Diyarbakır Milletvekili Ä°dris Baluken için de bu kararı durdurmak amacıyla “ihtiyati tedbir” talebinde bulunulmuÅŸtu.

Milletvekili dokunulmazlıkları Mayıs 2016’da kaldırılan DemirtaÅŸ ve YüksekdaÄŸ, Türk Anayasası’na göre “suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt adına suç iÅŸlemek” iddialarıyla 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp tutuklanmışlardı.

“AÄ°HS ihlal ediliyor”

DemirtaÅŸ ve Yüksekdağ’ın avukatı Reyhan YalçındaÄŸ, AÄ°HM’e baÅŸvuru sırasında yaptığı açıklamada, müvekkillerinin, “iç hukuktaki düzenlemelere, AÄ°HM içtihatlarına ve Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin (AÄ°HS) serbest seçim hakkıyla ilgili 1 numaralı Ek Protokolüne raÄŸmen tutuklu yargılanmalarına devam edildiÄŸi için AÄ°HM’e baÅŸvurma kararı aldıklarını” söylemiÅŸti.

“Türkiye’de yargı bağımsız deÄŸil”

Tutuklu eÅŸ baÅŸkanlar adına AÄ°HM’e baÅŸvuruyu yapan grupta yer alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, AYM’den karar beklenmesinin “anlamı kalmadığını” ifade etmiÅŸ ve “Türkiye’de yargı bağımsız deÄŸildir. Türkiye’de yargı büyük baskı altındadır. Artık oradan (AYM) tarafsız ve adil karar çıkması söz konusu deÄŸildir. O nedenle oradan herhangi bir karar beklemeden AÄ°HM’nin milletvekillerimizle ilgili dosyaları incelemeye alması ve bir an önce karar vermesi gerekiyor” şeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

Türk hükümetinin bu yıl sonundan önce AİHM’ye savunmasını sunması bekleniyor.