Gazeteci Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in ölümünü protesto eden gazeteciler ve siyasetçiler hakkında “örgüt propagandası” ve “2911 sayılı yasaya muhalefet” suçlamalarıyla hapis cezası istendi.
21 Aralık 2024’te İstanbul’da, Türkiye’nin düzenlediği iddia edilen SİHA saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin anısına yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle 7 gazeteci ve 2 siyasetçi hakkında açılan davanın üçüncü duruşması, 8 Temmuz 2025’te İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, savcılık makamı sanıklar hakkında hapis cezası talep etti.
Kimler Yargılanıyor?
Yargılanan gazeteciler ve siyasetçiler şunlar:
-
Gülistan Dursun
-
Hayri Tunç
-
Enes Sezgin (Yeni Yaşam gazetesi)
-
Osman Akın (Yeni Yaşam gazetesi)
-
Can Papila
-
Pınar Gayıp (Etkin Haber Ajansı – ETHA)
-
Serpil Ünal (Mücadele Birliği gazetesi)
-
Hacı Ugiş (Siyasetçi)
-
İmam Şenol (Siyasetçi)
Sanıklar hakkında, “Terör örgütü propagandası yapmak” (TMK 7/2) ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” (2911 sayılı yasa) suçlamaları yöneltiliyor.
Ne Olmuştu?
Gazeteciler ve siyasetçiler, 21 Aralık 2024 tarihinde, Türkiye’nin düzenlediği iddia edilen bir SİHA saldırısında yaşamını yitiren meslektaşları Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için İstanbul’un Şişli ilçesindeki Şişli Belediyesi binası önünde basın açıklaması yapmıştı. Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın önceden ilan ettiği yasak gerekçesiyle polis müdahalesiyle karşılaşmış, bazı katılımcılar gözaltına alınmıştı. O günden sonra açılan dava süreci devam ediyor.
Mahkemede Neler Yaşandı?
Duruşmaya sanık gazeteciler katılmadı. Ancak sanık avukatları duruşmada hazır bulundu. Mahkeme ilk olarak iki polis tanığı dinledi. Tanık polisler, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından alınan yasak kararını hatırlatarak, toplanan grubun dağılması yönünde anons yapıldığını, uyarıya rağmen dağılmayan gruba müdahale ettiklerini ifade etti.
Ardından duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı, dokuz sanığın her birinin ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.
Avukatlar Süre İstedi, Duruşma Ertelendi
Sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi kabul ederek duruşmayı 2 Ekim 2025 tarihine erteledi.
Gazetecilik meslek örgütleri ve insan hakları savunucuları, dava sürecinin basın özgürlüğüne yönelik sistematik baskıların bir parçası olduğunu ifade ediyor. Dava, gazetecilerin sadece haber takibi ve ifade özgürlüğü çerçevesinde bir basın açıklamasına katılmaları nedeniyle yargılandığı birçok örnekten biri olarak görülüyor.
Özellikle “örgüt propagandası” suçlamasının geniş yorumu ve toplantı hakkının keyfi yasaklarla sınırlandırılması, Türkiye’de ifade özgürlüğünün geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne seriyor.
NHY / Mezopotamya Ajansı (MA), Artı Gerçek
- Demirtaş’tan PKK’nin Silah Bırakması Sonrası Sırrı Süreyya Önder’li Mesaj: “Kaybeden Olmadı, Olmayacak” - 12 Temmuz 2025
- Özgür Özel’den Antalya’da Sert Çıkış: “Sıfırladım Babacığım Diyenler Dışarıda, Belediye Başkanları İçeride” - 12 Temmuz 2025
- Beylikdüzü’nde Nöbet: Yurttaşlardan Murat Çalık’a Destek, Tahliye Çağrısı Büyüyor - 12 Temmuz 2025