Baden-Württemberg’de bulunan Drexlerhöhle, buzul çağından kalma bir mağara olarak biliniyor. Ancak bu mağaranın sadece küçük bir bölümü 1978 yılında yapılan patlatma çalışmalarıyla ortaya çıkarılmıştı. Şimdi ise arkeologlar, mağaranın girişini ve dokunulmamış yeni bölümlerini keşfetti. Bu bölümlerin son 16 bin yıldır hiçbir insan tarafından görülmediği düşünülüyor.
Stuttgart’taki Anıtlar Kurumu’ndan bir grup bilim insanı, jeofiziksel yöntemlerle mağarada bir boşluk tespit etti. Daha sonra bu boşluğu takip ederek mağaranın orijinal girişine ulaştı. Yvonne Tafelmaier liderliğindeki kazı ekibi, mağaranın son ziyaretçilerinin buzul çağı sonlarında yaşayan insanlar olduğunu tahmin ediyor. Arkeologa göre, böyle bir durum, yani bir yerin taş devrinden beri dokunulmamış olması, çok nadir görülüyor.
Bilim insanları, Temmuz 2023’te mağaranın girişindeki sedimanları belgelemeye ve örneklemeye başladı. Şu ana kadar hayvan kemikleri ve az sayıda taş alet topladılar. Kazı çalışmalarının gelecek yıl devam edeceği bildirildi.
Aynı bölgede, Drexlerhöhle’nin yakınında Petersfels mağarası var Burada 1920’lerden beri binlerce hayvan kemiği, çakmaktaşı, boynuz veya kemikten yapılmış aletler ve gagat (fosilleşmiş odun) yapımı Venüs heykelcikleri bulundu. Uzmanlar, bu objeleri Drexlerhöhle’deki buluntularla aynı zamana, yaklaşık 16 bin yıl önceki Magdalenien kültürüne tarihlendiriyor. Buzul çağı sonlarında, ren geyikleri avcı-toplayıcıları bu bölgeye çekiyordu. Mağaralardaki hayvan kemiği ve alet buluntuları, insanların ren geyikleri üzerinde avlandıklarını gösteriyor.
NHY/ Spektrum
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024