Yumurta için çok önemli uyarı; tüketmeden önce mutlaka yıkayın!

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Şeker, kuş gribi ve bakteriyel hastalıkların insanlara geçmemesi için kanatlı eti ve yumurtasının yüksek ısıda pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Şeker, yumurtanın tüketilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini kaydetti.

AKÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Şeker, kanatlı hayvanlardan insanlara hastalıklar geçebildiğini belirterek, kuş gribine ve bakteriyel hastalıklara dikkati çekti.

Prof. Dr. Åžeker, “En çok gördüğümüz salmonella gibi hastalıklar; kanatlı eti tüketimiyle ve kanatlı yumurtası aracılığıyla bulaÅŸabilen hastalıklar var. Bu hastalıklardan korunmak amacıyla kanatlı etinin yüksek ısıda ısıtılarak tüketilmesi, yumurtanın da aynı ÅŸekilde yüksek ısı iÅŸlemi gördükten sonra tüketilmesi oldukça önemli.

Özellikle çiÄŸ yumurta ve çiÄŸ yumurtadan yapılmış ürünler tüketilmemeli. ÖrneÄŸin evlerde hazırladığımız mayonez sosları, dışarıda tükettiÄŸimiz mayonez sosları veya pasta kremaları gibi ürünlerin özellikle hastalıkların yoÄŸun olduÄŸu dönemde tüketilmesini sınırlandırmak önemli” dedi.

Yumurta tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalı

Yumurtayı buzdolabı ortamında saklamak gerektiÄŸine vurgu yapan Prof. Dr. Esra Åžeker, “ÖrneÄŸin marketten evimize getirdik. Bunu buzdolabına kaldırdıktan sonra tüketme aÅŸamasında yıkamamız gerekiyor. Çünkü öncesinde yıkadığımızda yumurta kabuÄŸunun üzerinde bulunabilen, bizim gözümüzle göremediÄŸimiz küçücük delikler bakterilerin giriÅŸine neden olabiliyor” diye konuÅŸtu. (DHA)