ABD’de yayınlanan rapora göre yalnızlık salgını özellikle 15-24 yaş arası gençleri olumsuz etkiliyor. Bu yaş grubu, aynı dönemde arkadaşlarıyla geçirdiği zamanda yüzde 70’lik bir düşüş bildirdi.
ABD’deki yaygın yalnızlığın günde bir düzine sigara içmek kadar ölümcül sağlık riskleri oluşturduğu ve sağlık endüstrisine yılda milyarlarca dolara mal olduğu belirtildi.
Amerikalı genel cerrah Dr. Vivek Murthy, yayınladığı 81 sayfalık raporda, ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yarısının yalnızlık yaşadığını kaydetti.
Murthy, Associated Press’e verdiği röportajda, ”Artık yalnızlığın pek çok insanın yaşadığı ortak bir duygu olduğunu biliyoruz. Açlık ya da susuzluk gibi. Hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğumuz bir şey eksik olduğunda vücudumuzun bize gönderdiği bir duygudur” dedi.
ABD’de milyonlarca kişinin yalnızlıkla mücedele ettiğini belirten Murthy, bu raporla yalnızlık konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor ancak bunun sorunla mücadeleye yönelik federal fonların ya da programların önünü açmayacağına dikkat çekiliyor.
Araştırmalar, son yıllarda ibadethaneler, toplum kuruluşları ve hatta kendi aile üyeleriyle daha az ilişki kuran Amerikalıların yalnızlık duygularında istikrarlı bir artış olduğunu gösteriyor. Son 60 yılda yalnız yaşayan hane halkı sayısı da iki katına çıktı.
”Covid-19 yalnızlığı artırdı”
Ancak Covid-19’un yayılmasıyla birlikte kriz daha da derinleşerek okulların ve işyerlerinin kapılarını kapatmasına ve milyonlarca Amerikalının akraba ya da arkadaşlarından uzakta evlerine kapanmasına neden oldu.
Genel cerrahın raporuna göre, insanlar koronavirüs salgını sırasında arkadaş gruplarını azalttı ve bu arkadaşlarıyla geçirdikleri zamanı azalttı. Amerikalılar, yaklaşık 20 yıl önce günde 60 dakika olan arkadaşlarıyla yüz yüze görüşme süresini 2020’de günde yaklaşık 20 dakikaya düşürdü.
Yalnızlık salgını özellikle 15-24 yaş arası gençleri olumsuz etkiliyor. Bu yaş grubu, aynı dönemde arkadaşlarıyla geçirdiği zamanda yüzde 70’lik bir düşüş bildirdi.
Yalnızlık erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 30 oranında artırırken, rapor sosyal ilişkileri zayıf olanlarda felç ve kalp hastalığı riskinin de daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Yalnızlık aynı zamanda kişinin depresyon, anksiyete ve bunama yaşama olasılığını da yükseltiyor.
Genel cerrah, iş yerlerini, okulları, teknoloji şirketlerini, toplum kuruluşlarını, ebeveynleri ve diğer insanları ülkenin bağlılığını artıracak değişiklikler yapmaya çağırıyor. İnsanlara topluluk gruplarına katılmalarını ve arkadaşlarıyla görüşürken telefonlarını ellerinden bırakmalarını; işverenlere uzaktan çalışma politikaları hakkında dikkatlice düşünmelerini; sağlık sistemlerine de doktorlara yalnızlığın sağlık risklerini fark etmeleri için eğitim vermelerini tavsiye ediyor.
Raporda atıfta bulunulan bir araştırmaya göre, günde iki saat veya daha fazla sosyal medya kullanan kişilerin, günde 30 dakikadan daha az bu tür uygulamalarda bulunanlara kıyasla sosyal olarak izole hissetme olasılıkları iki kattan daha fazla.
Murthy, özellikle yalnızlığın artmasında sosyal medyanın etkili olduğunu söyledi. Raporu, teknoloji şirketlerinin özellikle sosyal medya davranışları etrafında çocuklar için korumalar sunduğunu öne sürüyor.
Murthy, “Gerçekten yüz yüze etkileşimin yerini hiçbir şey tutamaz. İletişimimiz için teknolojiyi giderek daha fazla kullanmaya yöneldikçe, bu yüz yüze etkileşimin çoğunu kaybettik” diye konuştu.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024