Yakın zamanda karanlık maddenin gizemini çözeceğiz

1600’lerde, astronomlar evrendeki az ışık yayan veya hiç yaymayan nesnelerin varlığını önermişti ve bunların varlığı ancak bunların etrafında bulunan nesneler ile etkileşimde bulunan çekim kuvvetleri ile tespit edilebiliyordu. Bunların az bildikleri şey, söz konusu hipotezin fizikçileri yüzyıllardır peşinden koşturan “karanlık madde nedir?” sorusunun başı olacağıydı.

Dört yüz yıl sonra karanlık madde hakkında hâlâ az şey biliyoruz. Onun ışığı emmesi veya dışa yansıtmasının olmadığını biliyoruz, ancak çekim kuvvetleri muhtemelen açıklanamayan bir bükülme veya galaksiden ışık yansıması yaptığını gösteriyor, teleskoplar şu an için onları gözleyebildiğimiz tek aletler.

Yıllar boyunca pek çok karanlık madde adayı önerildi. Bir çalışma hattâ kara maddenin devasa gravitonlardan yapılıp yapılmadığını sorguladı. Bu durum karmaşık, bilim adamları hipotetik bir parçayı yine hipotetik olan bir başka parçayla açıklamaya çalışıyor. Farklı araştırma grupları karanlık maddenin ne olup ne olmadığını bulmak için pek çok hesaplama yapıyor ve bu kaçak parçacığı nasıl yakalayabileceğimizi inceliyor, şu an için dünyanın en hassas dedektörü olan LUX bile bir şey bulamadı.

Scientific American ile yaptığı bir söyleşide, ödül kazanmış teorik astrofizikçi Priyamvada Natarajan, yakın zamanda bu kayıp parçacığın maskesini düşüreceğimiz konusunda iyimser olduğunu söylüyor. Tamamen mümkün olduğunu düşündüğüm şey, karanlık madde parçacığı için beklenen özellikler cinsinden düşünmediğimiz; bu yüzden günümüze kadar bulunamaması açıklanabilir. Kayıp parçacık gizemini çözmeye çok yakınız. Bu bir cinayet incelemesine benziyor, itici güç var, cinayet silahını bulmuşuz, ama vücut yok! “Bana göre önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde bu entellektüel çıkmazı kırabilecek pek çok heyecan verici gelişmeyi göreceğiz”

Teknoloji hızla ilerliyor, geçmişte olduğundan daha çoğunu görmemizi sağlıyor. Fizikçiler bu hipotetik parçacığı keşfedecekleri konusunda olumlu düşünüyor. Natarajan, yakında karanlık maddenin gerçek tabiatını gözler önüne sermek açısından büyük bir adım atacaklarına emin olduğumuzu düşünüyor.

Bu yazı Astraphysic.com tarafından Türkçeye aktarılmış olup yazının aslı  futurism.com sitesine aittir, orijinaline mümkün olduğunca sadık kalmak koşuluyla dilimize çevirilmis olsa da editoryal tarafından katkıda bulunulmuştur. Bu sebeple Astraphysic.com içerik izinlerine tabidir. Astraphysic.com referans gösterilmek koşuluyla kullanıma izin verilmiştir.

Çeviri: Sinan YAVUZ