Ãœst düzey bir Ä°srailli yetkili, Gazze’nin geri kalanı için felaket planını açıkladı

Gazze Åžeridi’nde yaÅŸanan son çatışmaların ardından, Ä°srail ordusunun Hamas’ı tamamen ortadan kaldırmak için Gazze’nin güneyini bombalamaya hazırlandığı ortaya çıktı. Bu, Gazze’nin kuzeyindeki yıkımın bir tekrarı olacak ve binlerce sivilin hayatını tehlikeye atacak.

The Daily Beast, Ä°srail Savunma Kuvvetleri’nin Uluslararası Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus ile bu hafta Tel Aviv’deki ofisinde röportaj yaptı. Conricus, Gazze’de ateÅŸkesin geçici olduÄŸunu ve Ä°srail’in Hamas’ın Gazze’yi yönetmesine izin vermeyeceÄŸini söyledi. “Ä°nsanların hayalini kurduÄŸu, savaşı durduracağımız ve Hamas’ın Gazze’yi yönetmeye devam etmesine izin vereceÄŸimiz fikri gerçekleÅŸmeyecek” dedi.

Conricus, Ä°srail ordusunun, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah gibi büyük ÅŸehirleri, kuzeydeki Gazze Åžehri’ne benzer bir ÅŸekilde bombalayacağını belirtti. Bu ÅŸehirlerde yaÅŸayan 1 milyondan fazla insanın kaçması için, Al-Mawasi bölgesinde bir “güvenli bölge” oluÅŸturulduÄŸunu söyledi. Ancak bu bölge çok küçük ve altyapısı yetersiz olduÄŸu için, insanların orada hayatta kalması zor olacak.

Conricus’un açıklamaları, Ä°srail’in Gazze’deki sivilleri umursamadığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiÄŸini gösteriyor. Gazze’deki insan hakları örgütleri, Ä°srail’in savaÅŸ suçları iÅŸlediÄŸini ve sivilleri korumak için yeterli önlem almadığını söylüyorlar. Ayrıca, Hamas’ın tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını ve bunun yerine siyasi bir çözüm bulunması gerektiÄŸini savunuyorlar.

Gazze’de yaÅŸanan insani kriz giderek derinleÅŸiyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Gazze’de 2 milyondan fazla insanın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve saÄŸlık sisteminin çöktüğünü bildiriyor. Gazze’deki çatışmalarda ÅŸimdiye kadar 250’den fazla Filistinli ve 12 Ä°srailli öldü. Dünya kamuoyu, taraflara ateÅŸkes çaÄŸrısında bulunuyor ve barış görüşmelerinin yeniden baÅŸlamasını istiyor.