Uluslararası kurumlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dijital sansürün aracı haline geleceğini ileri sürdükleri “dezenformasyon” yasa tasarısına karşı çıkma çağrısında bulundu.
Yirmi üç uluslararası basın özgürlüğü, ifade hürriyeti ve gazetecilik örgütü, AK Parti ve iktidar müttefiki MHP tarafından 27 Mayıs’ta meclise sunulan “dezenformasyon ve yalan haber” konulu yasa tasarısını yayınladıkları bir ortak açıklamayla kınadı ve planın geri çekilmesini istedi.
Tasarıda, korku ve panik yaratmaya, ülkenin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini ve Türkiye toplumunun genel sağlığını tehlikeye atmayı amaçlayanlar için üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Tasarı ayrıca, bilgilerin anonim kullanıcı hesaplarından yayınlandığı durumlarda herhangi bir hapis cezasını yüzde 50 oranında artıracak.
Yapılan çağrıda şu ifadeler yer alıyor:
” ‘Dezenformasyon’ ve ‘niyet’ tanımlarının bu kadar muğlak bırakıldığı bir yasa tasarısı, Türkiye’de milyonlarca internet kullanıcısını iktidarın onaylamadığı bilgileri paylaştığı için cezai işlem riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Türkiye’nin son derece politize olmuş yargısının ellerine bırakılan yasa, gazetecileri ve aktivistleri taciz etmenin başka bir aracı haline gelebilir ve internette kapsamlı bir otosansüre neden olabilir.
Bu durum internetteki anonimliği ciddi şekilde baltalar ve yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmanın kanıtlarını yayınlamak isteyebilecek ancak kamuoyuna açıklanmanın sonuçlarına dair çekinceleri olan kişileri daha da korkutur.
İktidarda bulunan AKP ve MHP ittifakı, tasarının Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği ile uyumlu olduğunu iddia ediyor, ancak bu yasaların kapsamında böyle bir hüküm bulunmuyor.
Kanun tasarısı, haber sitelerini de Basın Kanunu kapsamına almayı öngörüyor. Bu, internet ortamında faaliyet gösteren mecralara bağlı gazetecilere resmi basın kartı tahsisi sağlayacak ve ayrıca kurumlara da Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla kamu reklam fonlarına erişimi mümkün kılacak. Ancak uygulamada bu, iktidarın hükümet yanlısı haber sitelerini finanse etmesine ve dezenformasyon yasasını ihlal ettiği düşünülen eleştirel medyayı kısıtlamasına olanak tanıyacaktır.”
“Hükümet kimse ile görüşmeden aceleyle çıkartmak istiyor”
Taslak hazırlanırken hükümetin mevzuattan en çok etkilenmesi beklenen medya temsilcileri, editörler, gazetecilik dernekleri veya sendikalar ile herhangi bir görüşme yapmamış olması da eleştirildi.
Tasarı şu anda Meclis aşamasında ve metnin birkaç gün içinde hızla yasalaşması bekleniyor.
Çağrıda imzası olan kurumlar şunlar:
International Press Institute (IPI)
ARTICLE 19
Articolo 21
Association of European Journalists
Committee to Protect Journalists
Danish PEN
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
IFEX
International Federation of Journalists (IFJ)
Media and Law Studies Association (MLSA)
Media Research Association (MEDAR)
OBC Transeuropa (OBCT)
PEN America
PEN International
PEN Norway
Platform for Independent Journalism (P24)
Reporters Without Borders (RSF)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish Pen
The Coalition For Women In Journalism (CFWIJ)
Turkey Human Rights Litigation Support Project
World Association of News Publishers (WAN-IFRA)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024