Fransa: Seçimlere Beş Kala

Fransa’da Milletvekili seçimlerine birkaç gün var.

Birinci tur Milletvekili seçimleri 12 Haziran 2. Tur 19 Haziran’da. Son kamuoyu yoklamalar Sol Birliğin (NUPES) son haftaya , önceki haftalara göre seçmenlerin güvenini daha fazla kazanmış olarak girdiğini gösteriyor.

Sol Birliğin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra iki büyük engelle Parlamento seçimlerine girdiğini biliyoruz.

Seçmenlerin tekrar Seçilen Cumhurbaşkanının partisinin ,parlamentoda da çoğunluğu alması ile “Uyumlu” bir yönetim tercihi.

Bunun seçmenler açısından “Aşılmış” olduğu gözüküyor. Son anketler(IFOP VE FİDUCAİL araştırma şirketlerin 31 Mayıs tarihli araştırma sonucu) seçmenlerin %63-68 inin Ülkeyi Cumhurbaşkanı Macron ve ortaklarının- Sol Birlikle yönetmesinden ( Cohabitation) yan.

Bu Fransa Halkının Sağduyusu .Milyarderlerin ve Faşist kanadın bütün propagandasına rağmen son 5 yılda Macron ve destekçilerin iktidarında neler çektiklerini biliyor ve “Balık Hafızalı” olmadıkları için de bütün yetkiyi verdiklerinde başlarına nelerin geleceğini “hissediyorlar.”

Macron iktidarın hemen başında Öğrencilerin kredilerinden 5 Euro keserek “Bütçeye destek” sağlamış. Emeklilerin kesintilerini artırmış, Zenginlerde -Milyarderlerden alınan Servet (ISF) Varlık Vergisini kaldırmıştı.

Sarı yelekliler hareketine karşı tutumu. Pandemi dönemine halkla alay edercesine pandemiyi umursamaması ve on binlerce insanın bu ihmaller nedeni ile ölümüne yol açması( 2020 de 14 500 vatandaşın Suç duyurusu üzerine Başbakan .E.Philippe, Eski Sağlık Bakanı A.Buzyn, sağlık Bakanı O.Véran yargılandı.)

Bütün bunlar Fransız seçmenini daha dikkatli olmaya yöneltti.

Sol Muhalefetin ikinci zorluğu Faşist ve Irkçı partilerin tıpkı Sol Komünist Pati programı benzeri programlarla halkın karşısına çıkıp, Sol Birliğe gidecek oyları Milyarderler temsilcileri lehine yönlendirmesi. Bunların başında da De Gaulle Gelenekli sağcı Partiler, Faşist Le Pen ve birkaç Milyarder gurup temsilcisi Marion Maréchal ve E.Zemmour geliyor.

Özellikle Kırsal- köylük kesimde(Provanca) Faşist- ırkçı parti politikası oldukça etkin. Bu bölgelerde son 3-4 yıl içerisinde Fransa’da Faşist ideolojinin yeni hali “Büyük yer değiştirme” (Grande Remplacement ) önemli oranda destek almış durumda.[1]

Sol Birlik bu faşist-Irkçı propaganda etkisindeki seçmeni kazanmak zorunda. Bu seçmen kitlesi de aslında, son 10 yıldır yaşadıklarından edindikleri tecrübe ile Sol Birliğe çok da mesafeli değil. Son haftalardaki kamuoyu yoklamaları da bunu doğrular yönde.

Fransa Halkı Irkçı faşist destekli milyarderlerin, Burbon Sarayına (Palais Bourbon-Fransa Millet Meclisi) güçlü bir şekilde yerleşmesine izin vermeyecek gibi gözüküyor.

Sol Birliği oluşturan, Melénchon un önderliğinde, Yeşiller, Sosyalist -Komünist Parti ve diğer sol parti ve guruplar” Gecikmiş bir Birliğin” etrafında milyarderlere iktidarı vermeme mücadelesindeler.

Fransa’da iki turlu Seçim sisteminde 1. Tur 12 haziranda. 1 turda hemen hemen hiçbir sonuç alınamayacak. Çünkü Ancak %50 üzerinde oy alan adaylar seçilecek.[2]

Geri kalan Milletvekili 19 Haziran 2. Tur seçimlerinde belirlenecek.

İlk turda kayıtlı seçmenlerin en az % 12.5 oyunu alan ve ilk 2 sırada yer alabilen aday 2. Tura kalacak.

Gerçek yarış 2. Turda olacak.

  1. Tur Macron- Sağcı ve Faşist blokla (Milyarderler) Halk , Sol Muhalefet arasında olacak.

Ancak her şeyden önce Sol Birliğin esas rakibi seçmenlerin sandığa gitmmemesi.( Abstentions). Özellikle gençlerin ve Metropollerde, varoşlarda yaşayan yoksul kesim ve yabancı kökenlilerin seçimler seçimlerin ilgisizliği…

Onlar Mevcut Sol Birlik de dahil kendilerini temsil eden , güvenecekleri, sorunlarına çare bulma eğelim ve gücünde olacak Politik Temsilci görememekte. Bunu günlük yaşamlarının pratiğinde de gözlemlemekteler. Bir Polis- Jandarma baskısında , onların içlerinden birine yönelik baskı- işkence ve öldürme olayında hemen her kesimin devleti, polis ve jandarmayı ve onların devamı ve halka karşı baskı ve kararların sonuçlandırıcısı Adalet- hukuk sistemini savunduklarını görmekteler yaşamlarında.Sol Birliğin bu kesimi, özellikle de varoşlardaki genç seçmenleri sandığa götürmeleri onlar için hayati bir durum.

Sol Birliğin 694 başlıkta sundukları programlar Fransa için önemli, yapısal değişiklikleri öngörüyor. Bu maddeleri içeren İktidar Programları birkaç maddesi dışında bütün katılanlarca ortak olarak onaylanmış durumda.

Mevcut iktidardaki parti ve destekçilerinin bu programa en önemli eleştiriler. “Bol ve gerçekleştirilemeyecek, finanse edilemeyecek vaatler” içermesi.

Bunlardan en göze çarpanlarından biri Emeklik yaşının 60 Yaşa indirilmesi.

60 Yaş emekliliğinin 65 milyar Euro yük getireceğini, bunun Finanse edilemeyeceği tezi. Macron ve taifesinden çok eski solcular (başta eski Sosyalist Parti Cumhur Başkanı . F.Holland olmak üzere)bunu savunuyor.

Bu tez basit ve kesin şekilde çürütülüyor Sol Muhalefet tarafından. Ben çürütmelere ilave olarak bir tek örnek vereceğim. Fransa’nın Avusturalya ile yapmacığı Deniz alt savaş gemisi anlaşması 63 Milyar € idi. Bu anlaşma ABD-İngiltere tarafından çalındı. Fransa 63 Milyar € kaybetti..

Bu denizaltı üretimini yapacak firmanın ciro sununda %10 luk bir kayba neden oldu. Firma İptale rağmen şirket olarak “Önemli bir kayıpta olmadıklarını” açıkladı.

İşte bu kayıp Fransa Ekonomisinde değil, bir tek şirketin bir Milyarderin cirosunda %10 luk ve O milyarderi etkilemeyen bir “Zarar” veriyor da Milyonlarca çalışanın insanca yaşamına denk düşen 60 yaş emeklilik ,dünyanın 5 büyük ekonomisi tarafından nasıl karşılanamıyor?

YALAN , Milyarderlerin Kapitalistlerin Burjuva dedelerinden yüzyıllardır alıp nesiller boyu birlerine aktardığı bir silahadır.!

Sorun onların bu silahı kullanmaları değil[3] Bu silahın etkisizleştirilmesi…

Yalan yeterli olmayınca da tahrifata başvururlar.16 Ekim 2018 de savcı ve polislerin yüzlerce polis ile (LFI -Boyun Eğmeyenler) Partisinin genel merkezini bir Mafya örgütünün merkezini basar gibi basmaları, kapıyı zorla açıp Melénchone ve diğer parlamenterleri tartaklamalar sırasına geçen bir cümleyi” Cumhuriyet, Benim!. “La République c’est moi” sözü 4 yıldır pişirilip pişirilip piyasaya “İşte Diktatör!” sloganı ile sürülür. Oysa İncelemeye gelenler içerisindeki provokatörlerin” Biz Cumhuriyetiz!” sözlerine karşı Milletvekili olarak Melénchon’un” Siz değil Cumhuriyet benim!” demesi idi bütün mesele…

Aynı minvalde 2022 seçimleri öncesi esas görevi milyarderlere kar payı dağıtmak olan Macron’un maliye bakanı Bruno Le Maıre “ İşte Fransan’ın Chavez’i’” diye “Diktatör “imajı yerleştirmeye çalışıyor. Ona Sosyalist Partisi’nin Eskimiş “”eskileri” aynı ağızla destek veriyor

Bütün bu karşı ataklara Macron’un geleneksek hamleleri ekleniyor

“Solcu” başbakandan sonra Milli Eğitim Bakanlığına da Siyahların haklarını savunmakla ünlü Entelektüel Sosyolog tarihçi Pap Ndiaye yi atadı.Bu aynı zamada Macron ve ortaklarının “Sağı birleştirse bile Parlamentoda mutlak çoğunluğu alamayacağı” korkusunu gösteriyor.…

Milyarderler Temsilcisi Macron ve ortaklarının bu hamlesine karşılık Sol Birlik adına J.L Melélenchon şu açıklamayı yaptı.“Ndiaye’yi bir entelektüel olarak kutlarım, ama O Sağ bir hükümetin bakanı ve bir sağ hükümette bakan o hükümetin politikasını uygular. “

Gazetecinin “Sol’a yönelik bir taktik hamle olarak görüyormuşsunuz? Sorusuna da

“Buna inanacak bir tek Fransız olduğunu düşünmüyorum. Macron son mitinginde, Marseılle de Troçkistleri öğmüştü. Her halde Hiç kimse Macron Troşkist oluyor diye düşünmemiştir!” cevabın verdi.

12 Haziran’da sandığa gidecek seçmen sayısının artışı büyük ölçüde Sol Muhalefete yarayacak. Son 3 Haziran anketleri katılma oranının %45-47 arasında olacağını gösteriyor. Ancak yine aynı anket sonuçları Sol Birlik seçmenlerinin katılma oranının %66 ya kadar yükselebileceğini de gösteriyor.

Bir başka olumlu gelişme genç seçmenin büyük ölçüde Sol Birlik için oy kullanma eğiliminde olması. 18-24 arası genç seçmenin %50 si Sol Birlikten yana oy kullanacağını açıklarken, Macron ve ortaklarına gençlerden ancak %14’ ü destek veriyor. Buna karşılık 65 yaş üzeri seçmenin %22 si Sol Birliğe oy vereceğini açıklarken % 36’ sı Macron ve ortaklarını destekliyor… Olumlu gelişmenin bir yönü de yine Sol Birliğin oy oranının artmaya devam etmesi. Haziran başında % 30’ lara tırmanan Sol Birlik son günlerde %31 e kadar yükseldiği gözleniyor… Son gün anketleri Solun 200 Milletvekiline kadar ulaşa bileceğini ifade ediyor. Bu Macron ve Ortaklarının Mutlak çoğunluğa ulaşamayacağı anlamına gelmekte…

Bütün bu gelişmelerin 12 Haziran 1.Tur seçimlerin değil ama ,19 Haziran 2. Tur seçimlerinin sürprizlere gebe olduğunu da gösteriyor..


[1] Bu ideoloji Türkiye’de başta Ümit Özdağ(Zafer Partisi) olmak üzere , İyi Parti ve CHP içinde de bir kesim tarafından benimsenmiş gözüküyor!

[2] 2002 seçimlerinde 58 , 2007 de 110 , 2012 de 36 ve son seçimler 2017 de de sadece 4 millet vekili 1. Turda% 50 üzerinde oy alarak seçilmişti.

[3] Türkiye’de” Erdoğan yıilardır aynı yalanı söyler.Gezide Camide.bira içildi… Bacılarımızın üzerine deri gömlekliler.işedi…Bizden önce buzdolabı mı vardı..İlk opera binasını biz yaptık.”.vs…Sorun Onun yalanlar değil…Yalanların alıcı bulması…