Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protesto sürecinde gözaltına alınan ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan üniversite öğrencileri Esila Ayık, Arda Öğüşlü ve Mehmet Efe Erdoğan, ilk duruşmalarında tahliye edildi. Öğrenciler, ancak 37 gün sonra hâkim karşısına çıkarılabildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 23 Mart’ta tutuklanmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen protestolarda gözaltına alınan yüzlerce kişi arasında yer alan Esila Ayık, Arda Öğüşlü ve Mehmet Efe Erdoğan hakkında açılan dava, bugün Kartal’daki Anadolu 77. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Öğrenciler, ilk duruşmada serbest bırakıldı.
“Diktatör Erdoğan” Pankartı ve İhbar Mekanizması
İddianamede, 8 Nisan günü Kadıköy’deki Festival Park’ta düzenlenen “Gençlik Dayanışma Sahnesinde Buluşuyoruz” adlı etkinlikte öğrencilerin “Diktatör Erdoğan” yazılı pankartla çekilmiş fotoğrafları gerekçe gösterildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nun yürüttüğü soruşturmada, pankartlı fotoğraf sosyal medyada paylaşılmadan önce yapılan bir “ihbar” üzerine üç öğrencinin kimlikleri tespit edildi.
Savcılık, pankartın “düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini” savunarak, üç öğrenci hakkında “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istedi. Davanın açılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan da özel izin alındığı öğrenildi.
Kalp ve Böbrek Hastası Esila Ayık: “Fotoğraf Olmasını İstedim”
Fotoğrafçılık eğitimi almak için Belçika’da üniversite okuyan Esila Ayık, savunmasında etkinliğe yalnızca fotoğraf çekmek için gittiğini belirtti. Elindeki pankartı maskeli birinden aldığını, 5 dakikadan kısa bir süre taşıdığını ve sonrasında iade ettiğini söyledi. “Suç olduğunu bilseydim zaten böyle bir şey yapmazdım” diyen Ayık, kalp ve böbrek rahatsızlıkları nedeniyle cezaevi koşullarının sağlığı açısından uygun olmadığını vurguladı.
Baro Avukatları Salona Alınmadı, Aileler ve Siyasiler Duruşmayı İzledi
Duruşma, sanıkların cezaevinden geç getirilmesi nedeniyle yaklaşık iki buçuk saat gecikmeli başladı. Mahkeme salonuna, İstanbul Barosu’ndan gelen bazı avukatların alınmadığı bildirildi. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP Kadın Kolları İl Başkanı Hatice Selli Dursun ile birlikte öğrencilerin aileleri ve çok sayıda öğrenci izledi.
Savcı Devam Dedi, Mahkeme Tahliye Etti
Duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Sümeyye Nur Yaman, sanıkların “müvekkilinin şeref ve onurunu zedelediğini” belirterek şikâyetçi olduklarını açıkladı. Cumhuriyet Savcısı ise tutukluluk halinin devamını talep etti.
Mahkeme heyeti, duruşmaya verilen kısa aranın ardından üç öğrencinin tahliyesine karar verdi. Öğrencilerin 37 gündür cezaevinde tutuluyor olması, yargı sürecindeki gecikme ve hastalık raporlarına rağmen serbest bırakılmamaları kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.
Simgeleşen Davalar: Gençliğin Direnişi, Devletin Refleksi
Söz konusu dava, yalnızca üç öğrencinin cezai takibine indirgenemeyecek kadar simgesel bir anlam taşıyor. Saraçhane mitingleriyle başlayan protestolar, yalnızca bir belediye başkanının tutuklanmasına değil, hukukun siyasallaşmasına, ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına ve gençliğin kriminalize edilmesine karşı bir tepkiye dönüşmüştü.
Tutuklanan öğrencilerden birinin ağır hastalığına rağmen cezaevinde tutulması, bu süreçte yargının nasıl bir “cezalandırma aracı”na dönüştüğünü gözler önüne serdi.
Bugünkü tahliye kararı, baskı ortamında soluk aldıran ender kararlardan biri oldu. Ancak davanın devam ettiği, hakaret suçlamasının tümüyle düşmediği hatırlatılarak, öğrencilerin halen bir ceza tehdidi altında olduğu vurgulanmalı.
- Ozan Bingöl Hesapladı: Bir Depo Motorinde 1.229 TL Vergi Ödüyoruz - 22 Haziran 2025
- Türkiye, Dolar Milyoneri Artışında Dünya Birincisi: Ancak Reel Servet Erimekte - 21 Haziran 2025
- Cumartesi Anneleri 1056. Haftada Mustafa Sayğı’nın Akıbetini Sordu - 21 Haziran 2025