Türkiye’de Konut Balonu İnşaat-Gayrimenkul Furyası ve Türkiye Ekonomisi

Akademisyen-Yazar Sinan Araman’ın ikinci kitabı çıktı. İnşaat sektöründe uygulanan politikaları konu alan Araman’ın Türkiye’de Konut Balonu adlı kitabı özellikle Türkiye’nin son 20 yıldaki ekonomisi ile ilgili de fikir veriyor.

AKP döneminin ekonomi politiği, neoliberal finansallaşma eğilimi ile birlikte, borç ve inşaata dayalı büyümeyi anlatan kitabın yazarı Sinan Araman, geçtiğimiz hafta İstanbul/Kadıköy’de gerçekleşen Söyleşi ve İmza Günü’nde büyük ilgi gördü.

Konut alımının da, kiralamanın da zorlaştığı ve hayatı derinden etkilediği şu dönemde, barınma konusundaki mağduriyetler hızla artarken, AKP iktidarının inşaattaki politik tutumunun da ele alındığı Türkiye’de Konut Balonu oldukça dikkat çekti.

KOR Kitap Yayınevi tarafından yayınlanan kitabın yazarı Araman, “Türkiye’de konut ve gayrimenkul fiyatlarındaki fahiş artışları, borcun ekonomi politiğini, inşaat ekonomisi, kentsel dönüşüm ve konut sorununu anlatmaya çalıştığım bu kitap, hemen hemen her insanın karşı karşıya kaldığı ve yaşamsal bir ihtiyaç olan barınma sorununun da ne denli zorlaştığını gözler önüne seriyor” dedi.

Kitapla ilgili bildirilen görüşler ise şöyle:

Doç. Dr. Yılmaz Aydın: “Kitap, inşaat sektöründeki gelişmeyi anlatırken aynı zamanda Türkiye ekonomisinin son 20 yılını anlamamızı sağlıyor. AKP döneminin ekonomi politiği, neoliberal finansallaşma eğilimi ile birlikte, borç ve inşaata dayalı büyüme olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Doç. Dr. Esra Yüksel: “Geçici bahar havası, Türkiye’de inşaat ve gayrimenkul sektörünün aşırı büyümesinden kaynaklı ekonomik krizin ötesinde, yaratacağı toplumsal maliyetler ile yerini hazan mevsimine ağır bedellerle bırakacak gibi. Kitap, bize kapitalist üretim biçiminin insan-doğa, insan-insan ilişkilerinde yarattığı tahribatı, kapitalizmin kriz üreten doğası üzerinden Türkiye özelinde gözler önüne seriyor.

Prof. Dr. Fuat Ercan: “Sinan Araman, çalışmasında oldukça güncel ve güncel olduğu için gürültülü alan olan olarak tanımladığım inşaat/gayrimenkul furyasının kaynaklarına yöneliyor. Oldukça detaylı açıklamalarında furyanın kaynağının ulus-devlet destekli sermaye birikimi olduğunu görüyoruz. Krizi çözmeye yönelik müdahalelerin zamanla her an patlayacak bir konut balonuna dönüştüğünü/dönüşeceği sonucuna varıyor. Güncel olanı şair titizliği ile kavramsal düzeye taşıyan okunası emek yoğun çalışma.”

SİNAN ARAMAN KİMDİR?
Çukurova Üniversitesi İİBF İşletme bölümünü 2001’de bitirdi. Marmara Üniversitesi Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme bölümündeki yüksek lisansını “Türkiye’de Teknolojik Gelişme Sorunsalı Açısından Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Değerlendirilmesi” başlıklı tez çalışması ile 2009 yılında tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat doktora programından “Finansallaşma ve 2008 Kriz Dinamikleri Açısından Türkiye-ABD Gayrimenkul Piyasasının Karşılaştırmalı Analizi” teziyle Haziran 2020’de mezun oldu. 1999-2004 yıllarında Evrensel Gazetesi Çukurova bölge temsilciliği ve muhabirlik yaptı. 2005-2014 yıllarında İşletme Uzman Öğretici sıfatıyla çok sayıda özel eğitim kurumunda çalıştı. Bu kurumlarda başta Sermaye Piyasası Mevzuatı, Finansal Yönetim olmak üzere işletme yönetimi ve genel ekonomi dersleri verdi. 2013-2019’da Ataşehir Adıgüzel MYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon, Genel Ekonomi, Davranış Bilimleri vb. dersler verdiği bu kurumda ayrıca çeşitli dönemlerde, MYO Yönetim Kurulu üyeliği, program ve bölüm başkanlığı görevlerinde bulundu. Ayrıca Araman’ın bazı ulusal ve yerel edebiyat dergilerinde yayımlanmış şiir, deneme türü yazıları, “Kalbin Aritmetiği ve Suyun Kabaran Tarihi” adlı bir şiir/deneme kitabı dışında 1416 Şeyh Bedreddin Hareketi üzerine editörlüğünü Hasan Ateş ve Erdem Çevik’le yaptığı derleme bir kitap çalışması bulunmaktadır.

 

 

Sinan Araman

Kor Kitap

STOK KODU: 9786257392105
BOYUT:13.50X19.50
SAYFA SAYISI: 386
BASKI: 1
BASIM TARİHİ: 2022-03
KAPAK TÜRÜ: CİLTSİZ
KAĞIT TÜRÜ: 2. HAMUR
DİLİ: TÜRKÇE