Türkiye’de gıda fiyatları, son 34 aydır aralıksız olarak artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, gıda fiyatları ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,67, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 54,03 arttı. Gıda enflasyonu, tüketici enflasyonunun da üzerinde seyrediyor. TÜFE ekim ayında aylık yüzde 2,58, yıllık yüzde 38,44 oldu.
Türkiye’de gıda fiyatlarının artmasının nedenleri arasında kur artışı, hava koşulları, üretim maliyetleri, arz-talep dengesizliği, stokçuluk ve spekülasyon gibi faktörler sayılıyor. Özellikle döviz kuruyla ilişkili olan girdilerin fiyatlarının artması, gıda üreticilerinin maliyetlerini yükseltiyor. Bu da son tüketiciye yansıyor.
Türkiye’de gıda fiyatlarının artması, dünya genelindeki trendin tersine işliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 düştü. Endeks, eylül ayında da yüzde 0,8 gerilemişti. FAO endeksi, tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izliyor.
FAO’ya göre, küresel gıda fiyatlarındaki düşüşün nedenleri arasında petrol fiyatlarındaki gerileme, Çin’in domuz eti üretimindeki toparlanma ve şeker üretimindeki artış yer alıyor. Ayrıca küresel ekonomideki yavaşlama ve ticaret savaşları da gıda talebini olumsuz etkiliyor.
Türkiye’de gıda fiyatlarının düşmesi için neler yapılabilir? Uzmanlar, gıda fiyatlarını kontrol altına almak için tarım sektörünün desteklenmesi, üretimin artırılması, ithalatın azaltılması, stokçuluk ve spekülasyonla mücadele edilmesi ve tüketici bilincinin oluşturulması gibi çözüm önerileri sunuyor. Ayrıca kur politikasının istikrarlı olması ve enflasyonun düşürülmesi de gerekli görülüyor.
NHY/ DW Türkçe, Euronews, Mynet, Cumhuriyet, BirGün
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024