Türkiye’de Derinleşen Ekonomik Kriz: Her Gün 5 Bin İşsiz

Türkiye’de ekonomik göstergeler her geçen gün daha da vahim bir tablo ortaya koyuyor. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un yaptığı açıklamalar, işsizlik rakamlarının pandemi dönemini bile geride bıraktığını gözler önüne serdi. Yılın ilk iki ayında her gün ortalama 5 bin 365 kişi işini kaybederken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,7’ye ulaşmış durumda.

Öztunç’un açıklamalarına göre, işsizler ordusu 11,3 milyona çıkarken, işsizlik ödeneği için başvuranların sayısı 321 bine ulaştı. Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması, çalışma hayatındaki krizleri daha da derinleştirirken, 10 milyon kişinin 25 bin liranın altında bir ücretle geçinmeye çalıştığı belirtiliyor. Daha da çarpıcı olan ise 65 yaş üstü nüfusun yüzde 13’ünün geçinebilmek için ağır işlerde çalışmak zorunda kalması.

İşsizlik ve yoksulluk giderek artarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verileri de ülkenin sosyal çöküşüne işaret ediyor. Türkiye’de 3 milyon 690 bin hane sosyal yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Yardım alan birey sayısı 14 milyonu aşmış durumda, yani her 6 kişiden 1’i sosyal yardıma muhtaç hale gelmiş.

Ancak tüm bu tabloya rağmen, kamuda israf devam ediyor. Hükümetin ekonomik kriz karşısında aldığı önlemler dar gelirliyi daha da zorlarken, lüks tüketimden ve gösterişli harcamalardan ödün verilmediği görülüyor. Öztunç’un ifadesiyle, “Millet işsizlikle, açlıkla sınanırken, Saray itibardan tasarruf etmiyor. Halk sefaletle mücadele ederken, yöneticiler şatafatlı iftar sofralarını adeta insanların gözüne sokuyor.”

Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış yolunu bulması için işsizliği azaltacak yapısal reformlara ve gelir dağılımında adaleti sağlayacak önlemlere ihtiyaç var. Ancak mevcut yönetim anlayışıyla bu krizin daha da derinleşeceği, her gün binlerce insanın işsizler kervanına katılmaya devam edeceği bir gerçek olarak karşımızda duruyor.