Kanada ve Meksika, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumartesi günü yürürlüğe koyduğu yeni tarifelere sert tepki gösterdi. Trump, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere %25 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken, Çin’e yönelik tarifelerin oranını %10 ile sınırlı tuttu. Bu karar, Amerika’nın iki yakın komşusu olan Kanada ve Meksika tarafından ekonomik bir saldırı olarak yorumlandı.
Kanada Başbakanı Trudeau: “Bu Bir Ulusal Tehdit”
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump’ın yeni tarife kararını “tüm ülkeyi hedef alan bir tehdit” olarak nitelendirirken, Kanada’nın misilleme yapacağını açıkladı. Trudeau, Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum Pardo ile birlikte bu kararlara karşı ortak bir strateji geliştirme konusunda anlaştıklarını belirtti.
Kanada, ABD’den ithal edilen bira, şarap, burbon, meyve, meyve suyu, sebze, parfüm, kıyafet ve ayakkabı gibi toplam 155 milyar dolarlık ürüne %25 oranında gümrük vergisi getirmeyi planlıyor. Trudeau, “Bu karar, yalnızca Kanadalıları değil, Amerikalıları da derinden etkileyecek. Amerikan otomobil fabrikalarının ve diğer üretim tesislerinin kapanma riski var. Ayrıca gıda ve yakıt fiyatları ABD’de artacak” dedi.
Trudeau, Trump’ın Kanada’ya yönelik bu kararını “en yakın müttefik ve komşusuna karşı bir ihanet” olarak değerlendirdi ve Amerikan ürünlerinin tamamen boykot edilmesinin Kanada’nın çıkarına olabileceğini ifade etti. Florida portakal suları gibi Amerikan ürünlerini satın almama çağrısında bulunan Trudeau, halktan dayanışma içinde olmalarını istedi:
“Birçok insan zor zamanlardan geçecek. Arkadaşlarınız, komşularınız ve yurttaşlarınız için birbirinize destek olun.”
Trudeau, Trump’ın göreve başlamasından bu yana onunla görüşemediğini, ancak tarifeleri içermeyen bir çözüm yolu bulma konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
Meksika’dan Sert Yanıt: “Sorunlar Tarifelerle Çözülmez”
Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum Pardo da Trump’ın tarifelerine aynı sertlikle karşılık verdi. ABD’nin Meksika’ya yönelik suçlamalarını reddeden Sheinbaum, “Eğer bir suç ortaklığı varsa, bu ABD’nin silah endüstrisinde bulunuyor. Yüksek güçlü silahlar, ABD’den bu suç gruplarına satılıyor” dedi.
Sheinbaum, ABD’nin fentanyl kullanımını bahane ederek tarifeleri meşrulaştırmaya çalıştığını, ancak kendi içindeki uyuşturucu satışını ve kara para aklamayı engellemediğini belirtti. Sheinbaum, “ABD hükümeti, şehirlerinde sokaklarda yapılan uyuşturucu ticaretini önleyebilir. Ancak bunu yapmak yerine, sorunları komşularına yıkıyorlar” dedi.
Meksika lideri, ekonomiden sorumlu bakanına “B Planı”nı uygulama talimatı verdiğini açıkladı. Bu planın tam detayları henüz netleşmese de, tarifeler ve tarifeler dışı önlemleri içereceği belirtiliyor. Sheinbaum, Trump’a diyalog çağrısında bulunarak, “Sorunlar tarifelerle değil, konuşarak çözülür. Göç konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ile diyalog kurduğumuz gibi bu konuda da iş birliği yapmaya hazırız” dedi.
Çin de Harekete Geçti
Trump’ın tarifeleri yalnızca Kanada ve Meksika’yı değil, Çin’i de hedef aldı. Çin, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulunacağını ve “haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekli karşı önlemleri alacağını” açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı, “Bu karara kesinlikle karşıyız ve güçlü bir şekilde tepki göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Bu gelişmelerle birlikte, Trump’ın ticaret politikalarının yalnızca Amerika’nın müttefikleriyle değil, küresel ticaret dengeleri üzerinde de gerilim yarattığı görülüyor. Hem Kanada hem de Meksika, ABD ile olan ticari ilişkilerinde ciddi bir dönüşüm sürecine girerken, Çin de bu çatışmanın bir parçası olarak sahneye çıktı.
Kanada, Meksika ve Çin’in Trump’ın tarifelerine karşı nasıl bir strateji izleyeceği önümüzdeki günlerde netleşecek. Ancak Trump’ın kararı, hem Kuzey Amerika’da hem de küresel çapta ciddi ekonomik ve siyasi tartışmaları beraberinde getirmiş durumda. Gelişmeleri takip etmek için gözler liderlerin bir sonraki hamlesinde olacak.
- NHY / The New York Pos