Times: ErdoÄŸan ve ‘Sultan olacak adam kültü’

Ä°ngiliz Times gazetesi, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumu sonrası zafer ilan eden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, destekçilerinin gözünde “Sultan olacak adam” kültüne sahip olduÄŸunu yazdı.

Gazetenin Ä°stanbul’daki muhabiri Hannah Lucinda Smith’in kısa analiz yazısı, ErdoÄŸan’ın hayatını anlatan ‘Reis’ filmindeki bir sahneyi tanımlayarak baÅŸlıyor:

“Sahnede genç Tayyip ErdoÄŸan, cesur mahallesi KasımpaÅŸa’nın sokaklarında yine bir kahramanlık örneÄŸi göstermiÅŸ. YetiÅŸkinlerin coÅŸkulu hayranlığını kazanmış, ancak yaşıtlarının hayranlığını kazanamamış. Aralarından biri kendisinin gelecekte baÅŸkan olacağı hayaliyle “Niye herkes Tayyip’i seviyor ki?” diye soruyor”.

Yazarın Türkiye’nin diÄŸer yarısı olarak tabir ettiÄŸi “kırsal kesim, muhafazakar cephe ve işçiler” için ErdoÄŸan’ın bir “yarı-tanrı” olduÄŸu ifade ediliyor.

“Türkiye’de popüler kültürü incelediÄŸinizde, Osmanlı kahramanları, sert adamlar ve futbol yıldızlarıyla dolu olduÄŸunu görürsünüz. Fanatik destekçilerine göre ErdoÄŸan, tüm bunların bir kiÅŸide vücut bulmuÅŸ hali.

“Mitingleri rock konserlerine benziyor. Kapalı ev kadınları aynı yaÅŸam coÅŸkusuyla birbirini iterek mitingleri izliyor. ErdoÄŸan sahnede olduÄŸunda ses tellerini düzenli olarak zorlayacak kadar bağırarak konuÅŸyor. Hayranlarının sevdiÄŸi tarz da bu.”

Times gazetesinin analizinde Erdoğan destekçilerinin şu ifadelerine de yer veriliyor:

“ErdoÄŸan tüm dünyaya karşı sesini yükselttiÄŸinde daha da çok gurur duyuyorum.”

“Eskiden liderlerimizin Ä°ngiltere ve Amerika’nın önünde diz çöktüğünü görürdük. Artık çok deÄŸiÅŸti.”

Yazıya göre, Türkiye’nin bu “gurur merkezli” kültüründe, “itibarını kurtarmak, her ÅŸey demek”.

“Türkler Avrupa’nın kendilerine yönelik davranışlarından dolayı hakarete uÄŸramış hissediyor. DiÄŸer yandan, toplumun inançlı kesimi, kapalı kadınların kamuya ve üniversiteye girmelerini engelleyen laikler tarafından aÅŸağılanmış hissediyor.”

Times’ın yazısında ayrıca, bu insanların “sonunda itibarlarını kurtarmalarını saÄŸlayan” ErdoÄŸan’a olan sevgisinin hafife alınmaması gerektiÄŸi belirtiliyor:

“15 yıldır ülkeye hükmediyor olmasına raÄŸmen ErdoÄŸan, onları bastırmak ve reddetmek isteyen bu ‘alçaklara’ karşı mücadelede destekçilerini ‘ezilen kiÅŸi’ oldukları konusunda ikna etmeyi halen baÅŸarıyor.”

Yazıya göre ErdoÄŸan bu siyasi söylemi ve yaklaşımı sürdürdüğü sürece, “hayran kitlesi sönmeyecek”.