SpaceX şirketinin geliştirdiği ve astronotları Ay’a ve Mars götürme çalışmalarında kullanılması planlanan roketin ikinci denemesi de başarısız oldu.
Roket, ABD’nin Teksas eyaletinde Boca Chica’da yer alan SpaceX şirketinin Starbase adı verilen üssünden bugün fırlatıldı.
İki ayrı aşamada oluşan fırlatma neticesinde ikinci kısmın uzayda 90 dakika seyahat etmesi planlanıyordu. Ancak yetkililer roketin ikinci kısmının ayrılmasından bir süre sonra bağlantının koptuğunu açıkladı.
Roketin uzaya ulaşması beklenen ikinci kısmının Meksika Körfezi üzerinde bir noktada infilak ettiği ve bağlantının bu nedenle koptuğu tahmin ediliyor.
SpaceX’in roketin fırlatılışı esnasında yaptığı canlı yayında yayın yetkilisi John Insprucker, ikinci kısımla olan bağlantının kaybedildiğini söyledi. Fırlatmadan 8 dakika kadar sonra da bir patlama görüntüsü ekrana yansıdı.
Bu, roketin ikinci denemesiydi. İlk deneme Nisan ayından yapılmış, ancak o denemede de fırlatmadan 4 dakika sonra roket infilak etmişti.
Starship uzay aracını taşıyan “Super Heavy” roketinin birinci kademesi, çekirdek kademesi ile ayrılamadı. Araç patlamadan önce yerden yaklaşık 140 km yükseldi.
Ay’a dönüş gecikti mi?
Bu ikinci fırlatma NASA tarafından yakından izleniyordu. ABD uzay ajansı, Artemis III projesi kapsamında 2025’ten itibaren Ay’a astronot göndermeyi hedefliyor.
NASA, bu nedenle, 120 metrelik devasa roketini Mars da dahil olmak üzere “güneş sistemine” seyahat etmek için kullanmak isteyen milyarder Elon Musk’ın şirketiyle işbirliği yaptı.
Ancak NASA’nın faaliyetleri programın gerisinde kalıyor. Bunun nedeni, Ay’a inecek aracı tedarik edecek olan Starship’in karşılaştığı teknik güçlükler!
NASA, ağustos ayında, görevin ertelenmesi ve hatta değiştirilmesi olasılığını gündeme getirmişti. Birkaç hafta sonra, ABD Kongresi’nin değerlendirme organı olan Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) arızalara işaret etmişti.
İnsanoğlu, Ay’a en son 1972 yılında inmişti.