Somali: Üç ayda 500 bin kişi kuraklık yüzünden göç etti

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸine (UNHCR) göre, Somali’de etkili olan ÅŸiddetli kuraklık nedeniyle yılbaşında bu yana yaklaşık 500 kiÅŸi yerinden oldu.

UNHCR’nin liderlik ettiÄŸi Koruma ve Geri Dönüş Ä°zleme Ağı (PRMN), Somali’de 2021 yılında kuraklı kaynaklı göç eden kiÅŸi sayısının 245 bin olduÄŸunu, bu yılın ilk üç ayında bunun 874 bin kiÅŸiye ulaÅŸtığını bildirdi.

UNHCR, Somali’nin baÅŸkenti MogadiÅŸu’da yayınlanan son kuraklıkla mücadele güncellemesinde, “Korkutucu bazı tahminler önümüzdeki altı ay içinde, 1,4 milyona kadar kiÅŸinin yerinden olabileceÄŸine iÅŸaret ediyor” denildi.

BM kuruluÅŸu, Somali’de kuraklık nedeniyle ortaya çıkan acil durumun, ülkenin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduÄŸu bir noktaya vardığı uyarısında bulundu.

KuruluÅŸ, Somali içindeki toplulukların onlarca yıldır görülmedik ÅŸiddette bir kuraklıkla yüz yüze olduÄŸunu ve bunun neticesinde Somali’de Kasım 2021’de ulusal acil durum ilan edildiÄŸini hatırlattı.

UNHCR raporunda, “2022’nin ilk çeyreÄŸinin sonuna gelindiÄŸinde kuraklık durumu hızla kötüleÅŸerek ülke genelinde ciddi bir kıtlık riski yarattı ve aynı zamanda büyük ölçekli yerinden edilmelere neden oldu” denildi.

BM kuruluşu, Somali genelinde kuraklıktan etkilenen 140 bin kişiye barınak, temel yardım malzemesi ve nakit para temin ettiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), mevcut kuraklık öncesinde bile bu yıl yaklaşık 7,7 milyon Somalilinin insani yardım ve koruma ihtiyacı içinde bulunduğunu, bu rakamın bir önceki yılın yüzde 30 üzerinde olduğunu belirtiyor.

OCHA’ya göre Somali’deki insani durum onlarca yıldır süren çatışmalar, tekrar ortaya çıkan iklim ÅŸokları ve Covid-19 pandemisi dahil hastalık salgınları yüzünden zaten ağır durumda bulunuyor.

BM, Somali hükümeti ve insani yardım ortakları, kritik ihtiyaçların karşılanması ve feci sonuçların önüne geçilmesi için gayretlerini artırdıklarını kaydediyor. (Xinhua)