Somali: Üç ayda 500 bin kişi kuraklık yüzünden göç etti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) göre, Somali’de etkili olan şiddetli kuraklık nedeniyle yılbaşında bu yana yaklaşık 500 kişi yerinden oldu.

UNHCR’nin liderlik ettiği Koruma ve Geri Dönüş İzleme Ağı (PRMN), Somali’de 2021 yılında kuraklı kaynaklı göç eden kişi sayısının 245 bin olduğunu, bu yılın ilk üç ayında bunun 874 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

UNHCR, Somali’nin başkenti Mogadişu’da yayınlanan son kuraklıkla mücadele güncellemesinde, “Korkutucu bazı tahminler önümüzdeki altı ay içinde, 1,4 milyona kadar kişinin yerinden olabileceğine işaret ediyor” denildi.

BM kuruluşu, Somali’de kuraklık nedeniyle ortaya çıkan acil durumun, ülkenin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu bir noktaya vardığı uyarısında bulundu.

Kuruluş, Somali içindeki toplulukların onlarca yıldır görülmedik şiddette bir kuraklıkla yüz yüze olduğunu ve bunun neticesinde Somali’de Kasım 2021’de ulusal acil durum ilan edildiğini hatırlattı.

UNHCR raporunda, “2022’nin ilk çeyreğinin sonuna gelindiğinde kuraklık durumu hızla kötüleşerek ülke genelinde ciddi bir kıtlık riski yarattı ve aynı zamanda büyük ölçekli yerinden edilmelere neden oldu” denildi.

BM kuruluşu, Somali genelinde kuraklıktan etkilenen 140 bin kişiye barınak, temel yardım malzemesi ve nakit para temin ettiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), mevcut kuraklık öncesinde bile bu yıl yaklaşık 7,7 milyon Somalilinin insani yardım ve koruma ihtiyacı içinde bulunduğunu, bu rakamın bir önceki yılın yüzde 30 üzerinde olduğunu belirtiyor.

OCHA’ya göre Somali’deki insani durum onlarca yıldır süren çatışmalar, tekrar ortaya çıkan iklim şokları ve Covid-19 pandemisi dahil hastalık salgınları yüzünden zaten ağır durumda bulunuyor.

BM, Somali hükümeti ve insani yardım ortakları, kritik ihtiyaçların karşılanması ve feci sonuçların önüne geçilmesi için gayretlerini artırdıklarını kaydediyor. (Xinhua)