Siyah çay içmek sağlıya yararlı mı?

Sağlıklı beslenmek isteyenler, tüketilmesi gereken gıda listesine yeşil çayın yanı sıra siyah çayı da ekleyebilir, çünkü yapılan yeni ve kapsamlı bir araştırmaya göre çay tiryakilerinin çay içmeyenlere göre biraz daha uzun yaşama ihtimali olabilir.

Çin ve Japonya’da daha önce yapılan çalışmalarda vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı bazı maddeler bulunduran yeÅŸil çayın saÄŸlık için faydalı olduÄŸu anlaşılmıştı. Yeni çalışma bu haberin siyah çay tüketenler için de geçerli olduÄŸunu ortaya koydu.

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nden bilim insanları, siyah çayın sıkça tüketildiÄŸi Ä°ngiltere’de yaklaşık yarım milyon yetiÅŸkine çay içme alışkanlıklarıyla ilgili sorular yöneltti ve bu kiÅŸileri 14 yıl boyunca takibe aldı.

Çalışmada bu kişilerin sağlık ve sosyo ekonomik durumları, sigara ve alkol tüketimi, diyetleri, yaş, ırk ve cinsiyet gibi risk faktörleri dengelendi.

AraÅŸtırma sonunda yüksek miktarda, örneÄŸin günde en az iki fincan çay tüketenlerin, çay içmeyenlere göre herhangi bir sebeple ölüm riskinin yüzde 13’ten yüzde 9’a düştüğü ve çayın az da olsa fayda saÄŸladığı anlaşıldı.

Şekerli ya da sütlü çay içmenin, çayın sıcaklık derecesinin bu sonucu değiştirmediği gözlendi.

Gözlemsel çalışmalar sebep-sonuç ilişkisini kanıtlamıyor

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çalışma, çayın kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümleri engellediğine dair bir ilişki buldu ama aynı ilişki kanser kaynaklı ölümlerle ilgili kurulamadı.

Araştırmanın yazarları bunun sebebini tam olarak bilmiyor, ancak o dönemde çalışmaya yansıyacak kadar kanser kaynaklı fazla ölüm yaşanmamış olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları, insanların yaşam alışkanlıkları ve sağlığını gözlemlemeye dayalı araştırmaların sebep sonuç ilişkisini kanıtlayamadığına dikkat çekiyor.

New York Ãœniversitesi’nde gıda çalışmaları profesörü Marion Nestle “Bu çalışmada olduÄŸu gibi, gözlemsel çalışmalar her zaman ÅŸu soruyu akla getirir: Çay tiryakilerini daha saÄŸlıklı yapan baÅŸka bir sebep olabilir mi?” diyerek çayın iyi bir içecek olduÄŸu, ancak araÅŸtırma sonuçlarının ihtiyatla yorumlanması gerektiÄŸi görüşünde.

Sonuç olarak uzmanlara göre kiÅŸilerin çay içme alışkanlıklarını deÄŸiÅŸtirmeleri gereken yeterli kanıt bulunmuyor. AraÅŸtırmanın baÅŸ yazarı Maki Inoue-Choi bunu ÅŸu sözlerle ifade ediyor: “EÄŸer günde bir fincan çay içiyorsanız, bu iyi birÅŸey. Afiyet olsun”.