Sınır Tanımayan Gazeteciler’den UCM’ye savaş suçu şikayeti

Sınır Tanımayan Gazeteciler (STG), İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda gazetecilere yönelik saldırıları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşıdı. STG, 10-21 Mayıs tarihleri arasında yaşanan olaylarda 23 gazetecinin yaralandığını, 58 gazetecinin çalıştığı bina ve aracın hasar gördüğünü veya yok edildiğini belirtti. STG, bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini ve sorumluların yargılanması gerektiğini savundu.

STG’nin UCM Başsavcısı Karim Khan’a gönderdiği mektupta, “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki medya kuruluşlarına yönelik hava saldırıları, uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına gelmektedir” denildi. STG, İsrail’in Gazze’deki Al-Jalaa binasını bombalamasının, “gazetecilerin çalışmalarını engellemek ve sansür uygulamak amacıyla yapıldığı” iddiasını dile getirdi. Bu binada Associated Press (AP) ve Al Jazeera gibi uluslararası medya kuruluşlarının ofisleri bulunuyordu.

STG ayrıca, Filistinli silahlı grupların da İsrail’deki gazetecilere saldırdığını ve tehdit ettiğini belirtti. STG, bu grupların roket atışları sırasında sivillerin yaşadığı bölgelerde konuşlanmasının da “savaş suçu” olduğunu kaydetti.

STG, UCM Başsavcısı’ndan, İsrail ve Filistin’deki gazetecilere yönelik saldırıları soruşturmasını ve failleri hesaba katmasını istedi. STG, UCM’nin bu konuda bağımsız ve tarafsız bir şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

STG’nin bu girişimi, UCM’nin Mart ayında İsrail ve Filistin’deki savaş suçlarını soruşturma kararı almasından sonra geldi. İsrail, UCM’nin kararını tanımadığını ve mahkemenin kendisine yetkisi olmadığını açıklamıştı. Filistin ise UCM’nin kararını memnuniyetle karşılamıştı.

NHY/ DW Türkçe