Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) raporuna göre bu yıl en az 50 gazeteci yaptıkları haberler sebebiyle öldürüldü. Gazetecilerin çoğunluğun savaş bölgelerinde değil çatışma olmayan ülkelerde öldürüldüğü dikkat çekti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün basın özgürlüğüyle ilgili yayımlanan yıllık raporunda, söz konusu gazetecilerin büyük çoğunluğunun yolsuzluk, organize suç, çevre ve doğanın tahrip edilmesi gibi konuları araştırdıkları için kasten öldürüldüğü kaydedildi.
Çoğu gazetecinin çeşitli gösteriler sırasında haber yaparken öldürüldüğünün belirtildiği raporda, 2020’de gazeteciler için en tehlikeli ülkelerin Meksika, Irak, Afganistan, Hindistan ve Pakistan olduğu vurgulandı.
Barış bölgelerinde daha çok gazeteci öldürülüyor
Raporda dikkat çeken noktalardan biri son yıllarda barışın egemen sürdüğü ülkelerde ölen gazetecilerin sayısının artması. 2017 yılından itibaren bu ülkelerde ölen gazetecilerin sayısı savaş bölgelerinde ölen gazetecileri geçti.
RSF, 2020 yılında 10 gazeteciden yaklaşık 7’sinin (Toplam sayının yüzde 68’ini temsil eden 34 gazetecinin) barış olan ülkelerde öldürüldüğünün altını çiziyor.
Ayrıca raporda dünya çapında yüzlerce gazetecinin de Covid-19’dan hayatını kaybettiği, ancak bunların kaçının mesleki çalışmaları sebebiyle enfekte olduğunun belirlenemediği vurgulandı.
Mısır, Rusya ve Suudi Arabistan’daki hapishanelerde tutulan 3 gazetecinin de Covid-19’a yakalanmaları sonucu tıbbi bakım eksikliği sebebiyle yaşamını yitirdikleri kaydedildi.
İran’da 12 Aralık’ta Ruhullah Zem’in idam edilmesi ile 30 yıl sonra ilk kez bir basın mensubunun ölüm cezasının infaz edildiği belirtilen rapora bu yıl öldürülen 50 gazeteciden 2’si kadın.
Son 10 yılda gazetecilik çalışmaları nedeniyle en az 937 kişi öldürüldü.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024