Salda Gölü’nün Geleceği Tehlikede: Krom Ocağı Projesi Çevre ve Ekosistemi Olumsuz Etkiliyor!

Burdur’un Karamanlı, Tefenni, Yeşilova ilçeleri ile Denizli’nin Acıpayam ilçesinin ortak dağı olan Eşeler Dağı’nın Karamanlı sınırları içerisinde bulunan yaylasında faaliyet gösteren krom ocağına yönelik kapasite artışı ve ek tesis planlarına ilişkin davada bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Raporda, krom ocağının kapasite artışının bölgedeki su kaynakları ve tarım alanlarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre, Krom ocağı işletmesinin yer aldığı bölgeyi jeolojik ve çevresel açıdan inceleyen uzman bilirkişiler, tektonik depremsellik açısından bölgenin su kaynakları ve tarım alanlarını negatif şekilde etkileyeceğini belirtti. Madencilik faaliyetlerinin bölgedeki su kaynaklarına ve tarım üretimine olumsuz etki yapabileceğine vurgu yapıldı.
Eşeler Yaylama Dokunma Sivil İnisiyatifi ve yöre halkının başvurusu sonucu açılan dava, Karamanlı Belediyesi ve Burdur Barosu’nun da müdahil olduğu bir dava olarak Isparta 2. İdare Mahkemesi’nde görülüyor. Mahkeme, dava kapsamında konusunda uzman öğretim görevlilerinden oluşan bir bilirkişi heyetini bölgede inceleme yapmak üzere görevlendirdi.
Rapor, madencilik faaliyetlerinin bölgede jeolojik, hidrojeolojik, tektonik ve depremsellik açısından uygun olmadığına dikkat çekti. Maden mühendisliği açısından da yapılan değerlendirmeler sonucunda, krom ocağının kapasite artışına ve ek tesislerin kurulmasına izin verilmesinin kamu yararına uygun olmadığına hükmedildi.
Raporda ayrıca, proje dahilinde su kaynaklarının kullanımının Salda Gölü’nün koruma bölgesi sınırında bulunan Niyazlar köyündeki 100 ton suyun kullanılmasının çevre ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği belirtildi. Aynı şekilde bölgede bulunan endemik bitki türleri, flora ve hayvan varlığının da projenin olumsuz etkileri arasında olduğuna dikkat çekildi.
Orman bütünlüğünün bozulması, ekosistem zararları, hayvancılık ve yaylacılık faaliyetlerinin negatif etkilenmesi, heyelan ve sel risklerinin artması gibi konular da raporun içeriğinde yer aldı. Bilirkişi heyeti, projenin çeşitli açılardan kamu yararına uygun olmadığını ve proje dosyasının yetersiz, eksik ve hatalı bilgiler içerdiğini belirtti.
Bu rapor ışığında davayı değerlendirecek olan mahkeme, bölgenin çevresel ve ekolojik dengesini koruma açısından kritik bir karar verme sürecinde bulunuyor. Proje dosyasının içeriği ve bölgenin doğal kaynakları göz önüne alındığında, mahkeme kararının bölgenin geleceğini şekillendirebileceği öne çıkıyor.
NHY/ Evrensel