Sahiller plastik çöplüğü oldu

Yaz aylarının vazgeçilmez mekanları olan plajlar, insanların bıraktığı plastik atıklar yüzünden çöplüğe dönüştü. Plastik çöpler, hem deniz ekosistemini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Plastik poşetler, sigara izmaritleri, plastik pipetler, plastik tabaklar ve plastik çatal bıçak kaşık takımları, plajlarda en sık rastlanan atıklar arasında yer alıyor. Bu atıkların doğada çözünmesi yüzlerce yıl alıyor ve mikroplastiklere dönüşerek deniz canlılarının besin zincirine giriyor.

ABD merkezli çevre savunma grubu Ocean Conservancy’nin yeni raporuna göre 1986 yılından günümüze kadar topluluğun gönüllüleri 381 milyondan fazla çöp parçası topladı. Plajlardan ve su yollarından toplanan bu çöpler arasında sürekli görülen 5 ürün var. Sigara izmaritleri, plastik poşetler, plastik pipetler, plastik tabaklar, plastik çatal bıçak kaşık takımları.

Plastik kirliliği nedeniyle her yıl 100 bin deniz memelisi ve yaklaşık 1 milyon deniz kuşu plastik yüzünden ölüyor. Ayrıca plastik atıkların içerdiği kimyasallar, insan sağlığına da zarar veriyor. Plastik atıklardan salınan bisfenol A (BPA) gibi endokrin bozucu maddeler, hormon dengesini bozarak kısırlık, obezite, diyabet, kanser gibi hastalıklara neden olabiliyor.

Plastik kirliliğinin önlenmesi için hem bireysel hem de kurumsal sorumluluk alınması gerekiyor. Plastik kullanımını azaltmak, geri dönüştürmek ve doğaya atılmamasını sağlamak için farkındalık yaratmak ve eğitim vermek önemli adımlar olabilir.

NHY/ Cumhuriyet, DW, BBC Türkçe