BioNTech aşısının kalp krizi ve diÄŸer ciddi yan etkilere neden olduÄŸu iddiasıyla Almanya’da ÅŸirkete dava açıldı. Bu dava, aşı karşıtlarının ve komplo teorisyenlerinin eline yeni bir koz verdi. Ancak bu iddiaların bilimsel bir dayanağı var mı? Enfeksiyon Hastalıkları DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu konuda açıklamalarda bulundu.
Ceyhan, TELE 1’de katıldığı bir programda, BioNTech aşısının kalp krizi yapmadığını, kalıcı yan etkisinin olmadığını ve bunların yalan olduÄŸunu söyledi. Ceyhan, aşıların koruyucu etkisini kanıtlayan araÅŸtırmalara atıfta bulunarak, “Aşı bunlara yol açıyorsa aşılılarda bu hastalıkları, ölümleri daha çok görürsünüz. Ancak yapılan araÅŸtırmalarda aşılılarla aşısızlar karşılaÅŸtırıldığında bahsedilen etkilerin aşısızlarda daha sık olduÄŸunu gösteriyor” dedi.
Ceyhan, BioNTech aşısının kalp krizi iddiasının daha önce Astrazeneca aşısı için ortaya atıldığını, ancak bunun da çürütüldüğünü belirtti. Ceyhan, BioNTech’te iddia edilen yan etkinin kalp kası iltihabı olduÄŸunu, ancak bunun da çok nadir görüldüğünü ve geçici olduÄŸunu ifade etti.
Ceyhan, yeni bir salgın uyarısında da bulunarak, “Bir salgın gelecek ama zamanı belli deÄŸil. Aynı deprem gibi. Zaten koronavirüs çıktığında en büyük beklenti grip virüsüyle bir salgındı. Koronavirüs çıktığında ülkeler biraz ÅŸaşırdı. Kıyaslandığı zaman yine en büyük risk grip” dedi.
Ceyhan, BioNTech’e dava açan kiÅŸinin halsizlik ve kolunda ÅŸiÅŸlik hissettiÄŸini söylediÄŸini, ancak bunların aşıyla ilgili olmadığını vurguladı. Ceyhan, “Oysa dünyada 200 bin kiÅŸi öldü resmi rakamlara göre. Hiç ondan bahsedilmiyor sanki bu aşılar ortada hiçbir ÅŸey yokken üretilmiÅŸ gibi gösteriliyor. Adı üstünde pandemi aşısı ve 15-20 milyon insanın hayatını kurtardı” diye konuÅŸtu.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024