Plastik atıklarda en büyük pay ABD’nin

Yeni bir araÅŸtırmaya göre doÄŸaya bırakılan plastik atıklarda en büyük pay ABD’nin. ABD’de yılda kiÅŸi başına 130 kilogram plastik atık üretiliyor.

Yeni bir araÅŸtırmaya göre doÄŸaya bırakılan plastik atıklarda en büyük pay ABD’ye ait. ABD’nin 2016 yılında ürettiÄŸi plastik atığın kütlesi 42 milyon ton. Bu miktarın Çin’in ürettiÄŸi plastik atıkların yaklaşık iki katı olduÄŸu ve o dönem 28 ülkeden oluÅŸan Avrupa BirliÄŸi’nin ürettiÄŸi atıktan da fazla olduÄŸu öğrenildi.
ABD Kongresi’nin görevlendirmesiyle bir uzman heyeti tarafından hazırlanan rapor “Küresel Okyanus Plastik Atıklarında ABD’nin Rolünü Hesaplama” baÅŸlığını taşıyor. Aralık 2020’de yürürlüğe giren Denizlerimizi Koruyalım 2.0 Yasası kapsamında hazırlanan araÅŸtırmanın raporu ÇarÅŸamba günü ABD hükümetine iletildi ve hükümetten adım atması istendi.

Kişi başına yılda 130 kilogram plastik atık

Rapora göre 2016 yılında ABD’de kiÅŸi başına yıllık plastik atığın kütlesi 130 kilogram. Ä°kinci sırada yılda kiÅŸi başına 99 kilogram plastik atıkla Ä°ngiltere bulunurken onu 88 kilogramla Güney Kore takip ediyor. Çin’de kiÅŸi başına yıllık plastik atık 16 kilogram olurken Almanya’da bu miktar 81 kilogram. Ä°ngiltere ayrılmadan önce Avrupa BirliÄŸi’nde kiÅŸi başına yıllık ortalama plastik atık ise 55,5 kilogram olarak ölçüldü.

ABD Kongresi’nin görevlendirdiÄŸi uzman komitesine baÅŸkanlık eden Monterey Körfezi Akvaryumu BaÅŸ Bilim Yetkilisi Margarat Spring, “20’nci yüzyılda plastiÄŸin mucizevi icadının getirdiÄŸi baÅŸarı, dünya genelinde bir plastik atık istilasına da neden oldu” dedi. Spring 1966 yılında dünya genelinde 20 milyon ton olan plastik üretiminin 2015 yılında 381 milyon tona yükseldiÄŸini söyledi.

Bir dakikada bir kamyon dolusu plastik denize dökülüyor

Rapora göre her yıl 8 milyon ton plastik atık çevreye bırakılıyor. Diğer bir deyişle her bir dakikada bir kamyon dolusu plastik denize dökülüyor. Bu hızla giderse denize dökülen plastik miktarı 2030 itibarı ile 53 milyon tona ulaşacak ve bu da her yıl dünya genelinde denizden tutulan balıkların kütlesinin yaklaşık yarısına denk. Plastik atıklardaki artışın başlıca sebepleri arasında plastik geri dönüşümünün plastiğin üretimi karşısında yaya kalması bulunuyor.

Yeni plastik üretilmemesi isteniyor

Raporda krizle baş etmek için bir dizi tedbir önerisinde bulunuldu. Bunların başında yeni plastik üretilmemesi var. Doğada daha kolay yok olan ve daha kolay geri dönüştürülebilir materyallerin kullanılması isteniyor. Özellikle tek kullanımlık plastik ürünlerinin azaltılması, atık sulardan mikroplastiğin arındırılması gibi çöp yönetiminin iyileştirilmesi de öneriler arasında yer alıyor.

Beyond Plastics adlı çevre örgütünün baÅŸkanı Judith Enk rapora iliÅŸkin “Bu, plastik kirliliÄŸi konusunda ÅŸimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı ve en tahripkar rapor” dedi. Denizlerdeki çöpün toplanmasının okyanusları kurtarmayacağını söyleyen Enk siyasi karar alma gücüne sahip olanların derhal harekete geçmesi gerektiÄŸini belirtti.

AFP / EC, JD