Pembe elmas ve Rus balesi, dudak uçuklatan açık artırma

Dünyanın en nadir ve deÄŸerli taÅŸlarından biri olan pembe elmas, Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen bir açık artırmada yaklaşık 19,5 milyon euro’ya (yaklaşık 200 milyon TL) satıldı. 14,83 karatlık “Gülün Ruhu” adlı elmas, bir yıl boyunca kesilip cilalanarak 27,85 karatlık bir taÅŸtan elde edildi. Taşın adı, ünlü bir Rus balesinden esinlenerek verildi.

“Gülün Ruhu” balesi, Fransız ÅŸair Théophile Gautier’in aynı adlı ÅŸiiri üzerine kurulmuÅŸtur. Balenin müziÄŸi, Carl Maria von Weber’in “Dansa Davet” adlı kısa parçasındandır. Bale, yaÅŸadığı ilk balodan dönen ve uyuyakalan genç bir kızın rüyasını anlatır. Genç kız, rüyasında elinde tuttuÄŸu gül ile dans ettiÄŸini görür. Rüya, gülün camdan kaçmasıyla son bulur.

Açık artırmayı düzenleyen Sotheby’s müzayede evinin açıklamasına göre, taşı Arjantinli iÅŸ insanı Eduardo Costantini koleksiyonuna kattı. Costantini, telefonla verdiÄŸi teklifle elması satın aldı. Elmasın deÄŸerinin 32 milyon euro’ya kadar çıkabileceÄŸi tahmin ediliyordu.

Sotheby’s mücevher bölümü baÅŸkanı Gary Schuler, pembe elmasın doÄŸanın bir mucizesi olduÄŸunu söyledi. Schuler, bilinen pembe elmasların yalnızca yüzde birinin 10 karattan fazla olduÄŸunu belirtti. “Gülün Ruhu”nun rengi ve saflığı açısından ABD’deki Edelstein Enstitüsü tarafından en yüksek notları aldığını da ekledi.

Pembe elmaslar, diÄŸer elmaslara göre çok daha nadir bulunuyor ve bu nedenle piyasada daha çok talep görüyor. Pembe elmaslar için ödenen rekor fiyat ise 2017 yılında Hong Kong’da 66,7 milyon euro’ya satılan 59,6 karatlık “Pembe Yıldız” adlı taÅŸa ait. (NHY, Haber Merkezi)