Araştırma: Dünya 1,14 Derece Isındı

Bonn’da düzenlenen BM Ä°klim Konferansı’nda sunulan bir araÅŸtırmaya göre, 2013-2022 yılları arasındaki on yıllık dönemde sanayi öncesi döneme göre ortalama 1,14 derece arttı. 2010-2019 yılları arasındaki dönemde bu deÄŸer 1,07 dereceydi.

Bilim insanları, artık ısınmanın on yılda 0,2 dereceden fazla bir hızla arttığı uyarısında bulunuyorlar. 2022 yılı için ise sanayi öncesi döneme göre 1,26 derecelik bir artış öngörüyorlar. “Earth System Science Data” adlı bilimsel dergide yayımlanan araÅŸtırmada, bunun sonucunda birçok hava ve iklim olayının ÅŸiddetlendiÄŸi ve sıklıkla görüldüğü belirtiliyor.

Özellikle dünyanın çoğu bölgesinde daha sık ve daha şiddetli sıcaklık ve yağış aşırılıkları yaşanıyor. Bilim insanları, ancak sera gazı emisyonlarının hızlı ve katı bir şekilde azaltılması durumunda ısınma oranlarının önümüzdeki 20 yıl içinde yarıya indirilebileceğini söylüyorlar.

Güncel veriler, küresel sera gazı emisyonlarının artış hızının biraz yavaÅŸladığını gösteriyor. Leeds Ãœniversitesi’nin öncülük ettiÄŸi 50 kiÅŸilik ekip, önemli iklim göstergelerine iliÅŸkin güncellenmiÅŸ deÄŸerleri her yıl Dünya Ä°klim Konseyi’nin (IPCC) metodolojisine uygun olarak sunmayı planlıyor. Bu, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) gibi diÄŸer kurumların deÄŸerlendirmelerini tamamlayıcı olarak görülüyor.

WMO’nun yıllık verileri genellikle sadece bir önceki yıla ait oluyor ve biraz farklı veri setleri ve analizlere dayanıyor. Ä°klimin durumu hakkında bilimsel bilgilerin temel kaynağı ise IPCC olmaya devam ediyor. Ancak IPCC’nin deÄŸerlendirmelerinin hazırlanması beÅŸ ila on yıl arasında sürüyor.

Bu bilgi boÅŸluÄŸunu güncellenmiÅŸ verilerle doldurmayı amaçlıyorlar. “Global Climate Change Indicators” adlı platform üzerinden her yıl önemli iklim göstergelerine iliÅŸkin güncel bilgiler sunulacak.

“Zaman bizim lehimize deÄŸil” Proje koordinatörü Piers Forster, “Ä°klim sisteminin durumu hakkındaki en son bulgular ışığında politikamızı ve yaklaşımlarımızı deÄŸiÅŸtirmemiz gerekiyor” diyor.

“Zaman bizim lehimize deÄŸil. Güncel bilgilere eriÅŸmek hayati önem taşıyor.” Kanada’daki gibi yangınlar, büyük kuraklık nedeniyle daha erken baÅŸlıyor ve daha uzun sürüyor.  Küresel ısınmanın bilimsel bir konsensüs olduÄŸu belirtiliyor. Ne kadar büyük olduÄŸunu ise BM Ä°klim Konferansı’nda sunulan güncel bir araÅŸtırma ortaya koyuyor. Buna göre, 1,5 derecelik sınırın on yıl içinde aşılması muhtemel.

NHY/ ntv.de, ndr.de, copernicus.org